Presunúť na hlavný obsah

5 faktov, pre ktoré si pivo navždy zamilujete

Zábava

Zrejme ste to netušili, no práve my ženy takpovediac „môžeme“ za novú pivnú kultúru, ktorá sa prehnala Slovenskom a priniesla so sebou osviežujúce radlery. Nie že by sme dovtedy pivo nepili, len sme ho možno nepovažovali za dostatočne ženský nápoj. Opak je pravdou. Zistite, prečo by ste sa pivu rozhodne nemali vyhýbať!

 

1) VÝSADA KRÁSNYCH ŽIEN

V minulosti bola výroba piva primárne ženskou doménou. V starobylom Peru sa jeho varenie považovalo za prestížnu záležitosť a ženy, ktoré sa tomuto remeslu venovali, museli pochádzať z váženého rodu alebo oplývať mimoriadnou krásou! A tiež fantáziou, pretože sa jeho chuť snažili spestrovať rôznymi bylinkami ako je šalvia, mäta, aníz či škorica.

2) VYROBENÉ Z PRÍRODNÝCH SUROVÍN

Podľa najnovších štúdií sa stále viac hovorí o prospešnom vplyve piva na naše zdravie. Niet sa čomu čudovať. Tento prírodný nápoj pozostáva z vody, jačmeňa, chmeľu a pivovarníckych kvasníc, ktorým vďačí za svoju nutričnú vyváženosť, fyziologické efekty a relatívne nízky obsah alkoholu, čo vítajú najmä ženy. Samozrejme, ako pri iných nápojoch s obsahom alkoholu aj pri pive platí, že ho treba konzumovať striedmo. Pre ženský organizmus je vhodný pohárik až dva denne.

3) MÁ NAJMENEJ KALÓRIÍ

Napriek prevládajúcim názorom pivo obsahuje menej kalórií ako väčšina iných nápojov. V skutočnosti má svetlé pivo približne 34 kalórií na 100 ml – čo je menej než kalorická hodnota rovnakého množstva bieleho vína, mlieka či pomarančového džúsu. „Súčasťou piva sú aj sacharidy. Ich obsah v 1 decilitri piva je asi pol lyžičky (2,5 g), čo je významne menšie množstvo než v sladených nealkoholických nápojoch“, objasňuje MUDr. Katarína Babinská, PhD., členka Združenia pre zdravie a výživu. Energetická hodnota piva závisí aj od jeho stupňovitosti - čím viac stupňov pivo má, tým je aj vyšší obsah energie, pretože obsahuje viac cukru i alkoholu. V prípade nealkoholického piva klesá jeho kalorická hodnota na polovicu. Nemenej zaujímavou informáciou je tiež fakt, že pivo má 0 % tuku.

Pre porovnanie ponúkame prehľadnú tabuľku od Výskumného ústavu potravinárskeho

Nápoj Energetická hodnota 100 ml nápoja
Pivo svetlé 10  164 kJ (39 kcal)
Pivo svetlé 12 198 kJ (47 kcal)
Pivo nealkoholické 65 kJ (16 kcal)
Pomarančový džús 188 kJ (45 kcal)
Colové nápoje 179 kJ (43 kcal)
Víno biele 226 kJ (55 kcal)
Víno červené 339 kJ (84 kcal)
Destiláty 919 kJ (220 kcal)

Zdroj: Online potravinová databáza

4) ZNIŽUJE UKLADANIE TUKOV V CIEVACH

Podľa doktorky Babinskej, „Pivo v prípade striedmej konzumácie znižuje riziko srdcovo-cievnych chorôb vďaka tomu, že znižuje ukladanie tuku v cievach, zvyšuje množstvo tzv. dobrého cholesterolu v krvi a znižuje riziko vzniku krvných zrazenín, ktoré bývajú príčinou srdcového infarktu a mozgovej porážky“. U ľudí, ktorí konzumujú pivo, sa pozorovala vyššia hustota kostí, ktorá je významná z hľadiska prevencie osteoporózy. Pivo stimuluje činnosť orgánov tráviacej sústavy, vylučovanie tráviacich štiav, a tým podporuje tráviace procesy. Striedma konzumácia piva tiež znižuje riziko vzniku cukrovky II. typu. Obsah kremíka v pive sa zase dáva do súvisu s jeho ochrannými účinkami proti Alzheimerovej chorobe. 

5) TAJNÝ POMOCNÍK V KUCHYNI

Ak hľadáte stále nové inšpirácie do svojej kuchyne, nebojte sa siahnuť práve po pive. K hydine a morčaciemu mäsu skvele ladí pivo svetlé, kačku či divinu zase skúste pripraviť na tmavom pive. A výborným nápadom je pridať trochu radlera alebo netradičnejšieho zázvorového piva do tradičných sladkých receptov. Určite si pochutíte.