Presunúť na hlavný obsah

Potraviny, ktoré dennodenne jeme nie sú také nezdravé, ako sa hovorí: Toto sú ich zdravšie benefity!

Zdravie

Odborníčka na výživu sa pozorne pozrela na tieto potraviny a jedlá a zistila, že pokiaľ dodržíme jednu vec, sú pre telo prospešné.

Dnešný svet je plný výziev o zdravom stravovaní, ktoré nám má napomôcť udržať si zdravie dlhšie. Už sme počuli, že keď chceme zdravo žiť, mali by sme obmedziť slané, mastné a nezdravé jedlá, či škodlivé nápoje. Odborníčka na výživu, Sarah Flowers, prekvapuje svojimi zisteniami, že aj niektoré z týchto potravín a jedál majú svoje zdravotné plusy. 

Napríklad taký kokosový olej. Podľa niektorých výskumov vraj zvyšuje hladinu cholesterolu krvi, pretože obsahuje veľa nasýtených mastných kyselín, ktoré škodia predovšetkým srdcu. Mnohí iní odborníci vyzdvihujú jeho pozitívne anti-bakteriálne účinky, pre ktoré urýchľuje aj hojenie rán, je skvelým prostriedkom pre pokožku, pleť, vlasy, vrásky. Dokonca pomáha aj pri ekzémoch a má mnohé ďalšie využitie.

O plnotučnom mlieku vieme napríklad to, že ak chceme schudnúť, jednoznačne by sme ho mali zo svojho jedálnička vypustiť. Avšak podľa Sarah Flowers, je plnotučné mlieko dobré, pretože obsahuje viac živín ako odstredivé či polotučné mlieko.

O vajciach sme počuli, že patria k tým potravinám, ktoré obsahujú veľa tuku, no najnovšie informácie hovoria o tom, že vajcia sú zásadné raňajkové jedlo pre tých, ktorí chcú schudnúť. Navyše vás zasýtia na veľmi dlhú dobu. 

O zemiakoch je zase známe, že zvyšujú hladinu cukru v krvi. Avšak zemiaky obsahujú aj veľa živín ako vitamíny B a C, draslík, vápnik, horčík, fosfor či zinok. Okrem toho nové zemiaky majú nižší glykemický index, a preto sú dobrou voľbou pri chudnutí. 

Arašidové maslo je jedlo, ktoré pokladajú za tučné asi všetci. Pri ňom platí, že ak si dáte pozor a vyberiete drahšie, ktoré neobsahuje cukor či iné pridané a zdraviu škodlivé látky, potom vám naopak môže aj pomôcť. Pretože obsahuje horčík, draslík, vitamín E, antioxidanty a esenciálne kyseliny. 

A čo taká káva? Je dokázané, že príliš veľa kávy zdraviu škodí, no iné výskumy zase potvrdili, že pomáha k zníženiu hmotnosti, zvýšeniu výkonu a dokonca je káva dobrá prevencia  proti Alzheimerovej chorobe a demencii.

Sarah Flowers pre Daily Mail povedala: „Mnoho rokov nás učili, že tuk je pre nás zlý, vajcia nie sú zdravé, a iné. Jedenie tuku nás nerobí tučnými. Je to len doplnok stravy. Je na čase, aby sme sa začali kŕmiť ozajstným jedlom, teda aj vajcami, plnotučným mliekom, syrmi, či maslom. Pretože všetky sú pre nás dobré, ak sa budeme pri ich jedení riadiť jednoduchým pravidlom – jesť ich v čistom stave a najlepšie vyrobené v domácom prostredí.“ Naši starí rodičia sa takto živili a boli zdravší ako sme dnes my, ktorí si tak úzkostlivo strážime, čo zjeme.

Čo jesť, keď vás trápi vysoký cholesterol, krvný tlak a iné problémy? Pomôže slovenská autorka Jarmila Mandžuková