Presunúť na hlavný obsah

Špargľa ako výborný zdroj vlákniny i vitamínu C: Prispieva k očiste od toxínov a zlepšuje cievny systém

Recepty

Sezóna špargle začala a vďaka tejto zelenine bohatej na vlákninu dokážete pripraviť raz-dva chutný obed, ktorý zasýti.

Od polovice apríla do polovice júna je špargľová sezóna, tak prečo to nevyužiť. Zelená špargľa je skvelým zdrojom vlákniny, bielkovín a obsahuje minimum tukov či sacharidov. Je bohatá na betakarotén, vitamín C a E, vďaka čomu sa tiež nazýva elixír zdravia a mladosti. Vďaka nej prispejete k lepšiemu cievnemu systému, krvnému obehu a tiež k očiste toxických látok.

Krémová polievka zo zelenej špargle

Suroviny:

500 g zelenej špargle
1ks póru alebo jarnej cibuľky
Maslo
½ zeleninového bujónu (ak máte vývar ešte lepšie)
2 strúčiky cesnaku
Soľ
Mleté čierne korenie

Postup:

Špargľu umyjeme a zbavíme ju koncov. Pokrájame na drobné kúsky asi 1-2 cm a pár kúskov celej špargle si odložíme, pripravíme na pare a ponecháme na zdobenie polievky. Krátko pred podávaním nakrájame asi na tretiny. Malé kúsky špargle osmažíme spolu s cibuľkou alebo pórom v hrnci, pridáme prelisovaný cesnak a kto chce, môže pridať aj pár kúskov medvedieho cesnaku, ktorý má teraz sezónu. Po 10 minútach zalejeme vodou a zeleninovým vývarom a varíme. Pridáme soľ, korenie podľa chuti a následne rozmixujeme ponorným mixérom dohladka a zahustíme podľa toho, ako máme radi. Môžete pridať smotanu alebo jeden nastrúhaný zemiak. Potom už len dozdobíme kúskami šparle alebo krutónmi. Niekto pridáva aj kúsok opečenej slaninky.

Čítajte tiež: Chutná levanduľová torta: Tomuto pokušeniu sa nedá odolať!

Hovädzí steak na smotane so zelenou špargľou

Suroviny:

750 g hovädzej sviečkovice
500 g zelenej špargle
200 ml smotany na varenie
2 strúčiky cesnaku
Parmezán alebo iný syr, ktorý máte radi
Olej
Soľ

Marináda na steak:

Francúzska horčica
Balzamiko
Olivový olej
Mleté čili

Postup: 

Zo sviečkovice si pripravíme steaky s hrúbkou asi 5 cm a obalíme marinádou a necháme aspoň noc odležať. Umytú špargľu dáme variť do vody, kým nezmäkne a potom vytiahneme, osolíme, okoreníme. Medzitým si prudko opečieme z každej strany steak asi 30 sekúnd až minútu a potom vložíme do rozohriatej rúry na 200 stupňov C a pečieme asi 5 minút. Na panvici si orestujeme kúsok cibuľky, pridáme smotanu, môžeme aj syr a prelisovaný cesnak a varíme, kým nezhustne. Potom ňou polejeme šparľu a steak a podávame.

Dobrú chuť!

Vyskúšajte aj ďalšie recepty so špargľou:

Škola varenia: Gratinovaná špargľa so šunkou

Krémová polievka zo špargle

Nadýchaný zeleninový quiche