Presunúť na hlavný obsah

Najhodnotnejšie ovocie tejto planéty: Hrsť tejto superpotraviny denne prospieva telu a predlžuje život

Elementy zdravia

Drobné červené sušené ovocie v sebe skrýva viac prospešných látok, ako ste si mysleli. Čínski liečitelia to vedeli už dávno. Objavte jeho silu, ktorou zvýšite svoju životnosť.

Goji (godži) sú sýto červené sušené plody kustovnice čínskej (Lycium chinensis) veľkosti sušených hrozienok, ktoré chuťou pripomínajú niečo medzi šípkou, brusnicou alebo jablkom. Rastú na stredne veľkých kroch v úrodnej pôde himalájskeho úpätia. V týchto oblastiach, kde sú Goji bežnou súčasťou jedálnička, nájdeme obyvateľstvo s najdlhším priemerným vekom na Zemi. Tradičná čínska medicína od nepamäti považuje Goji za liečivú potravinu podporujúcu dlhovekosť, vitalitu a sexuálnu potenciu. 

Goji je bohaté na množstvo vitamínov a prvkov

Goji sú jedným z najbohatších zdrojov karotenoidov zo všetkých známych plodov na Zemi, čo sa týka beta-karoténu sú dokonca výdatnejšie ako mrkva. Obsahujú vitamíny C, B1, B2, B6 a E. Ďalej obsahujú 18 druhov aminokyselín, vrátane všetkých esenciálnych prvkov a až 21 stopových prvkov, ako napríklad zinok, železo, meď, vápnik, geránium, selén a fosfor. Musíme spomenúť tiež beta-sitosterol, čo je rastlinný sterol s protizápalovými účinkami, ktorý sa využíva pri podpornej liečbe zvýšenej hladiny cholesterolu a pri problémoch s prostatou. Celkom unikátna pre Goji je potom skupina lycium polysacharidov, čo sú výnimočne silné antioxidanty, ktoré neutralizujú voľné radikály, čím pomáhajú zabraňovať poškodeniu buniek, starnutiu a degenerácii organizmu. Viac než 15% bielkovín, 21 stopových minerálov a 18 aminokyselín robí z plodov Goji jedinečnú živinami nabitú „superpotravinu“ presahujúcu všetky známe kritéria. Možno ide o nutrične najhodnotnejšie ovocie na celej planéte.

Čítajte tiež: Samotest, ako zistíte, ktorý z orgánov máte zanesený: Pečeň, obličky alebo hrubé črevo?

Kým sa k nám dostane

Pretože pri kontakte čerstvých Goji s pokožkou dochádza k oxidácii a ich zčernaniu, sú pri zbere ľahko strasené na plachty, a potom usušené v polotieni, kým nestratia väčšinu vody. Celý proces pestovania a spracovania je veľmi šetrný a striktne sa vyhýba umelému dosušeniu a akémukoľvek použitiu chemikálií, čím je dosiahnutá maximálna „živosť“ sušených plodov a teda zachovanie ich najvyššej možnej nutričnej hodnoty.

Čo s tým

Čerstvé aj sušené Goji sa konzumujú samotné alebo v kombinácii s orechami a iným sušeným ovocím ako mimoriadne zdravá desiata. Možno ich tiež pridávať do cereálnych zmesí a kaší, vývarov, polievok a taktiež do ovocných koktailov a šejkrov, ktorých základom môže byť napríklad výživné konopné mlieko. Pre svoju jemnú chuť a účinky je kustovnica častou súčasťou kulinárskych receptov čínskej kuchyne. Čínskou špecialitou je príprava čaju z Goji, podobne ako to my robíme so šípkami. Goji možno po cca 15 minútovom vylúhovaní zjesť. Pre dosiahnutie blahodárnych účinkov stačí konzumovať asi 30 gramov denne, čo je malá hrsť.

Mohlo by vás zaujímať: Veľká jarná očista hrubého čreva: Tu je postup, ako zbaviť telo usadenín a toxínov

Ako na to

OSVIEŽUJÚCI ODVAR V ZIME – spôsob prípravy je variť asi 1pl kustovnice v 0,5 až 1l vody 5-10min. a vývar aj s bobuľami vypiť a zjesť.

OSVIEŽUJÚCI NÁPOJ V LETE –  spôsob prípravy je namočiť  asi 1pl kustovnice  v 0,5 až 1l vody 10 - 20min. a výluh aj s bobuľami vypiť a zjesť.

VÝLUH NESMRTEĽNOSTI – 50 až 100g plodov vložíme do 1l 40 až 60% liehu spolu s 2 ks slivky umeboshi a necháme 2 až 6 mesiacov lúhovať. Po tejto dobe môžeme užívať 1 pl aj s plodmi  denne nalačno. Alebo výborné jako prevencia ak cestujeme do exotických krajín.

Recept na rýchle raňajky: 

200 g kvalitnej kustovine
200 g BIO špaldovej krupice
600 BIO ryžového mlieka
1 čl riasy Arame
½  čl perníkového korenia
Kešu orechy

Ryžové mlieko privedieme k varu, znížime plameň na minimum, pridáme škoricu a riasu Arame. Za stáleho miešania postupne sypeme špaldovú krupicu, ktorú potom varíme 15 -  30 min. Na záver kašu dozdobíme kustovnicou a opraženými kešu orechami. Takouto raňajkovou kašou podporíte element DREVO – pečeň a žlčník

Vyskúšali ste už niekedy jesť goji?

spolu hlasovalo 487 ľudí

Áno
357
Nie
130