Presunúť na hlavný obsah

Jedna lyžička tohto zázraku denne nahradí to, čo vám v jedálničku chýba: Vaše telo zažije znovuzrodenie

Elementy zdravia

Nie je nič lepšie ako začať svoj deň zeleným jačmeňom (ďalej ako ZJ). Jeden pohár tohoto nápoja predstavuje dve porcie surovej zeleniny.

Jeho príprava vám zaberie iba pár minút, no energiu vám vďaka svojmu zloženiu dodá na celý deň. Okrem toho, jeho tekutá forma zabezpečí lepšiu vstrebateľnosť. 

V čom spočíva výnimočnosť zeleného jačmeňa

ZJ patrí medzi najstaršie obilniny vôbec, jeho počiatky siahajú až do obdobia staroveku, kde ho ľudia využívali pre uzdravujúcu silu jeho výhonkov. Bol dokonca viac rozšírený ako pšenica, nakoľko v porovnaní s ňou je menej náročný na prírodné podmienky. Prečo je ZJ taký výnimočný? Nájdete v ňom všetko, čo vám bežne na tanieri chýba.

Výraznou vlastnosťou ZJ je jeho komplexnosť. Všetky fytolátky obsiahnuté v ZJ pôsobia súbežne, navzájom podporujú svoju vstrebateľnosť a využiteľnosť.

Čítajte tiež: Najhodnotnejšie ovocie tejto planéty: Hrsť tejto superpotraviny denne prospieva telu a predlžuje život

Zopár zaujímavostí k jeho zloženiu, ktoré by vás mohli zaujať - bolo dokázané, že v zelených potravinách sa nachádza približne 600 druhov karotenoidov, v syntetických produktoch iba 3. Obsahujú aminokyselinu tryptofan, o ktorej ste možno nikdy nepočuli a pritom je veľmi dôležitá pre kvalitu vašeho života. Z tryptofanu sa tvorí serotonín – hormón radosti. S poklesom serotonínu prichádza k únave a depresiám. Okrem toho sa tento hormón k večeru premieňa na melatonín, vďaka čomu lepšie zaspávame.

Neoddeliteľnou súčaťou zelených potravín, či ZJ alebo chlorelly je chlorofyl. Chlorofyl je organizcká molekula, ktorá má v svojom centre atóm horčíka. Úlohou chlorofylu je zachytitť v sebe slnečnú energiu a umožniť jej zabudovanie do chemických zlúčenín, hlavne sacharidov – bežne známe pod názvom fotosyntéza. Štruktúra chlorofylu je veľmi podobná nášmu krvnému farbivu hemoglobínu. Práve z tohoto dôvodu je konzumácia zelených potravín veľmi prínosná pre anemických jedincov. Zelená krv v potravinách sa mení na našu červenú, zlepšuje krvný obraz, urýchľuje hojenie rán a bráni zápalom.

Okrem toho zelený jačmeň obsahuje:

Vitamíny - Beta karotén, vitamín B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12, C, E, H, K.
Minerály a stopové prvky – draslík, forfor, horčík, chróm, jód, kobalt, mangán, meď, selén, síra, sodík, vápnik, zinok a železo.
Aminokyseliny – cystein, fenylalanin, glycin, histidin, isoleucin, leucin, lysin, metionin, prolin, serin, tryptofan, tyrosin, valin.
Nesmieme zabudnúť na už spomínaný chlorofyl, tuky, vlákninu a enzýmy.

Nenechajte si ujsť: Nápoj, ktorý spôsobil vo svete revolúciu: "Zlaté mlieko" ozdraví celý organizmus a poradí si aj s rakovinou!

Účinky zeleného jačmeňa sú rozsiahle

ZJ výrazne napomáha pri zakyslenom organizme. Tento zelený nápoj je vysoko zásaditý, jeho pH je totožné s pH materského mlieka.

Štúdií potvrdzujúcich účinnosť ZJ pri rôznych ochoreniach je neúrekom. Spomeniem okrajovo iba zopár z nich. V roku 78 bolo dokázané, že ZJ dokáže metabolizovať niektoré insekticídy a chemické aditíva pridávané do potravín a o rok na to bola zistená jeho schopnosť neutralizovať toxíny. To robí zo ZJ skvelého detoxikátora. V roku 1975 bol ZJ testovaný u ľudí s rôznymi kožnými problémami, u ktorých po aplikácií zeleného prášku došlo k výraznému zlepšeniu. Veľmi dobré výsledky boli hlavne dokázané u pacientov s atopickým ekzémom. V roku 2002 potvrdili vedci schopnosť ZJ znižovať hladinu celkového cholesterolu, LDL cholesterolu a voľných radikálov, čo sú rizikové faktory vzniku aterosklerózy. V roku 1985 sa potvrdili štúdiou veľmi priaznivé vplyvy ZJ na žaludočné a dvanástnikové vredy. Vynikajúce výsledky sú dokázané u ľudí trpiacich zápchou. Vláknina, chlorofy a ďalšie látky obsiahnuté v ZJ výrazne podporujú peristaltiku čriev a pomáhajú neutralizovať toxíny v hrubom čreve. Na rozdiel od preháňadiel nemá ZJ nežiadúce účinky a nie je návykový. Okrem všetkých vyššie spomenutých je jeho účinnosť dokázaná pri mnohých ďalších ochoreniach – alergie, reumatické ochorenia, infekcie dýchacích ciest, gynekologické a klimakterické problémy, dna, problémy s prostatou, zrakové problémy či dokonca alzheimerova choroba a rakovina.

Mohlo by vás zaujímať: 10 potravín, ktoré ovplyvňujú starnutie orgánov nášho tela: Takto si môžete predĺžiť život!

Príprava

Príprava tohto nápoja je veľmi jednoduchá – 1 čajová lyžička ZJ na 1,5dcl vlažnej vody. Ak patríte k zimomravým, možete si pridať do nápoja umeocot, ktorý tomu dodá zohrievajúcu energiu. Pre deti je dobré dochutiť nápoj jablkovou šťavou.