"Grécka" diéta proti rakovine: Stredomorská strava vás nadopuje energiou a zbaví faldíkov zároveň!
Strava pri tejto diéte je bohatá na ovocie, zeleninu, strukoviny, ryby a olivy. Naopak, mäso, mliečne výrobky a alkohol sú pri tomto stravovaní tabu.
Ženy, ktoré jedia stredomorskú stravu v kombinácii s orechmi a ovocím, by mohli znížiť riziko vzniku rakoviny maternice až o polovicu, tvrdia vedci. O tejto chorobe je známe, že je spojená s vekom a hmotnosťou, no odborníci zistili, že tí, čo jedia stredomorskú stravu, sú menej náchylní na vznik nádoru maternice. Tí, ktorí sa držia zeleniny, rýb, obilnín a iných stredomorských potravín, znižujú riziko vzniku rakoviny maternice až o 57 percent, píše štúdia zverejnená v odbornom časopise British Journal of Cancer.
Mohlo by vás zaujímať: Zázračný drink čínskych bylinkárov: Táto šťava dokáže poraziť aj rakovinu!
Zamerajte sa na týchto deväť skupín potravín
Tím výskumníkov z Talianska a Švajčiarska analyzoval stravu pättisíc talianskych žien v súvislosti so zdravím vo vyššom veku. Vedci rozdelili stredomorskú stravu do deviatich rôznych zložiek a vyhodnocovali, do akej miery ich respondenti konzumujú. Ideálna strava podľa tejto diéty zahŕňa veľa zeleniny, ovocia orechov, strukovín, obilnín, zemiakov, rýb a mononenasýtených tukov, ktoré obmedzujú príjem mäsa, mlieka, ostatných mliečnych výrobkov a alkoholu. Ženy, ktoré jedli sedem až deväť zložiek „správnych“ potravín, znížili riziko rakoviny maternice až o päťdesiatsedem percent. Tie, ktoré sa držali šiestich zložiek stravy, znížili riziko rakoviny maternice o štyridsaťšesť percent, a tí ktorí jedli päť, znížili riziko o tridsaťštyri percent.
Vyvážená strava je dôležitá
"Náš výskum ukazuje, aký veľký vplyv má zdravá vyvážená strava na riziko vzniku rakoviny maternice. Je na našich každodenných rozhodnutiach a tom, aké sme aktívne, či dokážeme riziko rakaoviny zmierniť,“ myslí si Cristina Bosetti, vedúca autorka z IRCCS-Istituto di Ricerche Farmacologiche v Miláne. Experti tvrdia, že získali dostatok dôkazov o tom, že zaradenie spomínaných zložiek má vplyv na pravdepodobnosť vzniku rakoviny, píše magazín Daily Mail.