Nadmerný príjem zeleniny môže byť nebezpečný: Toto sú riziká, ktoré sa s ním spájajú
Pokiaľ sa snažíte obmedziť kaloricky príjem, zelenina je ideálnou voľbou pre vás. Nič sa však nemá preháňať a toto sú riziká, ktorým by ste sa mali vyhnúť!
Zelenina neodmysliteľne patrí k zdravému životnému štýlu. Obsahuje veľa vlákniny, vitamíny, minerály a stopové prvky, ktoré nám dopomáhajú upevňovať zdravie a udržať nás aktívnymi. Pokiaľ sa snažíte obmedziť kaloricky príjem, zelenina je ideálnou voľbou pre vás. Nič sa však nemá preháňať a ani nadmerný príjem zeleniny nie je najvhodnejší a spájajú sa s ním určite zdravotné riziká.
Vláknina je prírodná látka nachádzajúca sa v ovocí, zelenine a obilí. Tvorí podstatnú časť zeleniny vo väčšine prípadov, takže keď hovoríme o nadmernom príjme zeleniny, myslíme tým riziká spojené s nadmerným príjmom vlákniny.
Čítajte: Najúčinnejší a najzdravší nápoj na detox: S týmto prečistíte telo a schudnete už počas troch dní
Vláknina je významná zložka potravy, ktorá je sama ťažko stráviteľná. Existujú dva druhy vlákniny: rozpustná a nerozpustná. Rozpustná vláknina má schopnosť absorbovať vodu, napučiavať a v tráviacom trakte fermentuje, preto môže byť zdrojom energie. Reguluje trávenie tukov a sacharidov, viaže na seba vodu a tým zväčšuje svoj objem. To vedie k pocitu nasýtenia. Z väčšej časti je živinou pre mikrobiálnu flóru v tráviacom trakte, pôsobí teda ako tzv. Prebiotikum. Nerozpustná vláknina v tráviacom trakte nefermentuje, nie je zdrojom energie. Zväčšuje objem obsahu v črevách a skracuje dobu, ktorú tam zostáva potrava. Najmä priaznivo sa uplatní v hrubom čreve, kde sa vďaka zväčšenému objemu stolice riedia odpadové látky, ktoré vznikli pri trávení. Tie potom ľahšie opúšťajú tráviaci trakt, ktorý je tak kratšiu dobu vystavený styku s potenciálne nebezpečnými látkami.
Príjem vlákniny pre nás nevyhnutný, spája v sebe mnoho pozitív. Pokiaľ to však preženieme s množstvom zeleniny a ovocia, môžu nastať určité zdravotné problémy:
Kŕče
Kŕče v črevách nastávajú, pokiaľ telo nedokáže stráviť nadmerný príjem zeleniny a snaží sa rozpustiť nestráviteľnú zložku potravy. Ak je teda príliš veľa vlákniny skonzumovanej naraz, trávenie sa môže na istý čas výrazne spomaliť alebo dokonca zastaviť. To môže viesť k črevným kŕčom a nepohodliu.
Hnačka
Ak náhle zvýšite svoj príjem vlákniny v dobrom zmysle zdravého stravovania, potom vaše telo nebude mať dostatok času na prispôsobenie sa tomu príjmu. Vláknina má aj tú schopnosť, že zvyšuje rýchlosť presunu natrávenej potravy v črevách. Konzumáciou veľkého množstva zeleniny môžete zvýšiť túto rýchlosť natoľko, že si tým vyvoláte hnačku a s tým spojené ďalšie zdravotné riziká.
Maloabsorbcia
Vláknina v zelenine má tendenciu sa spájať s inými potravinami, môže tak viazať na seba živiny a odstraňovať tieto minerály a vitamíny z tela, keďže telo má jedinú možnosť vlákniny sa zbaviť pri trávení. Tým dochádza k maloabsorbcii vápnika, horčíka, železa a zinku.
Zápcha
Ak budete prijímať príliš veľa zeleniny bez dostatočného príjmu vody, môžete si tým vyvolať zápchu. Voda je totiž potrebná pre pohyb natrávenej potravy v črevách, hlavne ak jej obsah je tvorený vo zvýšenej miere vlákninou. Ak teda nemáte dostatok tekutín v tele, môžu vaše črevá nesprávne pracovať a zvýši sa tým riziko vzniku zápchy.
Plynatosť
Ak prijmete vlákninu do seba v krátkom časovom úseku, môže dôsjť k nadúvaniu, zvýšenej tvorbe črevného plynu. Plyn sa prirodzene vytvára v črevách, vo zvýšenej miere, ak konzumujete veľa vlákniny. Môžete tomu ale predísť pomalším a postupnejším príjmom zeleniny v dlhšom časovom úseku, vtedy tento plynový efekt nebude taký rozsiahly.
Neprehliadnite: Samotest, ako zistíte, ktorý z orgánov máte zanesený: Pečeň, obličky alebo hrubé črevo?
Črevná blokácia
Zablokovanie čriev je jedno z najhorších nežiadúcich účinkov, vyvolaných zvýšeným príjmom vlákniny. Dochádza k tomu hlavne vtedy, ak jedinec zje príliš veľa vlákniny naraz a nedoplní to dostatočným množstvom vody. Vláknina tak môže spôsobiť upchatie v črevách, zabráni posunu akejkoľvek ďalšej trávenej potrave. Črevné blokády sú vážnym zdravotným stavom, vyžadujú chirugicky zákrok.
Z uvedených rizík zvážte prosím nadmerný príjem zeleniny. Ak jej chcete konzumovať zvýšené množstvo, dajte si pozor na to, aby ste príjem vlákniny zvyšovali postupne a hlavne pili dostatočné množstvo vody.