Kombinácia potravín, v akej robíte najčastejšie chybu: Aby ste nepriberali, musíte sa zbaviť tohto zlozvyku!

Problém pri chudnutí u väčšiny ľudí je hlavne v tom, že veľa z nich si neuvedomuje dva dôležité faktory - príjem a výdaj. Pozrime sa na to podrobnejšie.

Prečo konzumovať celé obilniny? Celé zrno má najväčšiu energiu
Prečo konzumovať celé obilniny? Celé zrno má najväčšiu energiu

Chudnutie je v dnešnej dobe pre väčšinu ľudí problematická záležitosť. Veľa žien, ale aj mužov sa trápia rôznymi diétami a kúrami, no problém pri chudnutí je hlavne v tom, že veľa z nich si neuvedomuje dva dôležité faktory - príjem a výdaj. Pozrime sa na to podrobnejšie. Je veľmi dôležité si uvedomiť, čo konzumujeme, čo naša strava obsahuje a hlavne jej zloženie. Je dôležité, aby sme konzumovali celé obilniny - ryža, pšeno, pohánka, špalda a iné, k tomu pridali strukoviny - šošovica, sója, fazuľa, hrach atď., a k tomu dostatočné množstvo zeleniny - dusenej a kvasenej.

Čítajte: Jedna lyžička tohto zázraku nahradí to, čo vám v jedálničku chýba: Vaše telo zažije znovuzrodenie
 
Prečo konzumovať celé obilniny? Celé zrno má najväčšiu energiu.
Ako náhle zrno pomelieme, roztlačíme alebo rozdrvíme, stráca svoju najväčšiu energiu. A ešte k tomu to najlepšie zo zrna odstraňujeme jeho obrusovaním, zbavovaním šupky, čím potom nášmu organizmu chýbajú patričné živiny, a to hlavne vláknina, ktorá zametá v našom organizme. Je to tá najlepšia metla hlavne v črevách. No nie je dobré, ak konzumujeme vlákninu z niečoho vytiahnutú /je to síce lepšie ako žiadna/, ale na náš organizmus najlepšie pôsobí vláknina, ktorá je kompletná v celom zrne so všetkými  živinami. Čiže prvé pravidlo znie, ak chcete schudnúť, konzumujte hlavne celé zrná a obmedzte všetky výrobky z múky. Medzi ne patria aj vločky, chlieb, či  cestoviny.
 
Druhé pravidlo je: kontrola nad tukmi. Poznáme rôzne tuky. Najpoužívanejšie sú rafinované, ktoré zanášajú a zahlieňujú organizmus, zvyšujú cholesterol a oslabujú pečeň. Ďalej poznáme rastlinné maslá, ktoré nie sú vôbec vhodnou náhradou kravského masla. Tuky skryté v mlieku a v syroch, okrem toho, že zahlieňujú organizmus, obsahujú laktózu, ktorú málokto dokáže tráviť. I semienka a orechy patria medzi tuky, preto by sme mali denne spolu skonzumovať 4 až 6 polievkových lyžíc. Konzumácia väčších dávok je prístupná iba pre osoby, ktoré majú vysokú fyzickú zaťaž. Pre bežného človeka zvýšená dávka orechov a semienok znamená zaťaž na organizmus, podobne ako keby konzumoval bežné tuky. Trpí tým pečeň, žlčník, cievy a takisto nám pribúdajú ďalšie kilá.

Neprehliadnite: Hnedá ryža, hnedá pečivo, hnedé cestoviny: Sú naozaj tieto potraviny lepšie ako tie "biele"

Takže tu nastáva otázka, aké tuky konzumovať a koľko. Všetky oleje patria do energetickej skupiny Jin (uvoľňujúce) z dôvodu, že obsahujú veľké množstvo tuku a tuk je vždy Jin.  Optimálna denná dávka je 1 polievková lyžica,  v zime 3 polievkové lyžice rastlinných olejov za studena lisovaných. Najlepší je sezamový olej (je mierne Jinový) vhodný na studenú kuchyňu, ale aj na  varenie, smaženie a pečenie. Slnečnicový olej (je viac Jinový) je vhodný na studenú kuchyňu, na varenie, pečenie a smaženie. Olivový olej (je výrazne Jinový) je vhodný iba do šalátov, ale nie na dennodenné konzumovanie.
 
Tretie pravidlo je: správna konzumácia cukrov. Cukry sú pre naše telo dôležité, no nie je jedno, aké. Najlepšie cukry sú zložité, ktoré sa nachádzajú hlavne v obilninách. Do organizmu sa dostávajú pomaly a dlhodobo zásobujú  organizmus energiou. Jednoduché cukry sa do organizmu dostávajú rýchlo a dosť výrazne oslabujú organizmus, hlavne imunitný systém. Ovocie takisto obsahuje tieto jednoduché cukry, takže denné a nadmerné (viac ako 2 ks) konzumovanie ovocia nás nedovedie k želanému výsledku. Keď už ovocie, tak z nášho pásma, nie tropické. Každý z nás môže odpozorovať účinnosť jednoduchých cukrov. Veď najväčšie chrípkové epidémie bývajú hlavne po Vianociach, po lete a po Veľkej noci, kedy sa nadmerne tieto cukry konzumujú. Príjem jednoduchých cukrov sa následne mení v organizme na tuky, čo zase spôsobí priberanie na váhe alebo stagnáciu váhy. Keď si však začneme kontrolovať zloženie potravinových výrobkov zistíme, že jednoduché cukry sú skoro všade! V sladkých, ale aj v slaných. Takže, keď konzumovať cukry, tak hlavne zložité, v podobe ryžového a jačmenného sladu alebo ryžového a pšeničného sirupu, s ktorými to ale takisto nemôžeme preháňať. Nezabúdajme, že pri chudnutí je veľmi dôležitá pravidelnosť a množstvo prijatých potravín rozdelených minimálne do troch porcií. Pričom posledné jedlo by malo byť  do 19 hodiny.

Mohlo by vás zaujímať: Vyvážené raňajky dokážu pri chudnutí divy: Stravujte sa takto a s váhou viac nebudete mať problémy!
 
To sme si rozobrali príjem. Druhým faktorom je výdaj. Nie je rozumné, aby ľudia, ktorí chcú schudnúť, skonzumovali porcie jedla ako baník alebo kulturista, pritom sedeli celé dni pri počítači alebo pri televízii a vôbec sa nehýbali. Takže je dôležité dať do harmónie príjem a výdaj. Základom jedálnička (príjem) by mali byť obilniny, strukoviny a zelenina, k tomu rozumné množstvo orechov a semienok, popritom správna pohybová aktivita (výdaj) – cyklistika, plávanie, beh, aerobik atď. Náš organizmus si tak zreguluje váhu na správnu hmotnosť. A o tom je  zdravá strava. Nie je to nejaká diéta a odriekanie si jedla, ako si možno niekto myslí, ale je  to neuveriteľná harmónia chutí a farieb v jedle, dáva ľuďom obrovskú energiu, správnu hmotnosť, nový pohľad na svet a hlavne radosť do života.  A takto to vyzerá v praxi!

Foto:
Profimedia
Zdroj:
Elementy zdravia

Súvisiace články

Vysetrenie.sk

Diskusia k článku

comments powered by Disqus

Najčítanejšie články

Staň sa fanúšikom

Starostlivosť o seba