Väčšina ani len netuší, že čokoláda je ovocie rastúce na stromoch: Je teda fit alebo naozaj nepatrí do nášho jedálnička?

To je otázka, ktorú sme položili fitness trénerovi Michaelovi Achbergerovi. Tu je jeho odpoveď na túto hriešnu dobrotu.

Väčšina ľudí ani len netuší, že čokoláda je vlastne ovocie, ktoré rastie na stromoch

Väčšina ľudí ani len netuší, že čokoláda je vlastne ovocie, ktoré rastie na stromoch

Zdroj: Profimedia

Čokoláda. Či na Vianoce, cez sviatky, na oslavách, ale aj bežný deň. Všetky významné udalosti sú spojené s čokoládou. Má rôzne podoby, doslova hýbe svetom, vyvoláva silné túžby. Hlavne je plná energie. 

Ako deti sme boli plní eufórie, keď sme dostali čokoládu, boli sme z nej celí špinaví. A ako dospelí máme k nej už miernejší odstup, vďaka vysokému množstvu kalórií, ktoré čokoláda obsahuje. A tiež aj iné dôvody. Pre mnohých je to skôr príležitostná potravina. Strach z čokolády je navyše posilnený veľkým množstvom diét, ktoré sú viac či menej postavené na starom prísloví: „Keď to chutí dobre, musí to byť zlé pre teba. A ak to chutí úžasne, musí to byť ešte horšie.“

Sledujte video: FEMINITY VÝZVA NA ZADOK: Natočili sme pre vás video s tými najlepšími cvikmi pre krajší zadok!

Pozitíva

V poslednom období sa ale dostávajú informácie o čokoláde, minimálne o jej základnej zložke kakaovníku, ako o telu prospešnej látke, ktorá nebojuje proti nám, ale za nás, za zdravšie telo. Výkonné živiny v bobuliach kakaovníka môžu pomôcť limitovať tvorbu tukových úložísk v tele, poskytujú nám dobrú náladu, zlepšujú krvný obeh... A to sú len výhody, o ktorých zatiaľ vieme.

Nadišiel teda čas kultivovať čokoládu. Prehodnoťme teda reputáciu hriešnosti čokolády a začnime skúmať spôsoby, ako si ju vychutnať bez pocitov viny.

Mohlo by vás zaujímať: Zdravšia náhrada sladkostí, ktorá vám pri cvičení (ne)ublíži: Podľa čoho ich vyberať?

Výživné látky v kakovníku

Väčšina ľudí ani netuší, že čokoláda je vlastne ovocie, ktoré rastie na stromoch. Kakaovník rastie v tropických oblastiach v Strednej a Južnej Amerike, ako je povodie Amazonky a Orinoki.

Struky kakaovníka obsahujú semená a sú bohaté na rôzne živiny a tuk. Zo semien sa vyrába kakaová pasta, z nej kakaový prášok a zase z prášku kakaové maslo. Kakaový prášok sám o sebe je dosť štipľavý produkt. Dá sa ale nájsť aj neopracovaný v niektorých bio obchodoch a môžete si ho sypať priamo do vlastného müsli. Obsahuje v sebe živiny ako teobromín, čo je jemnejšia forma kofeínu, má stimulančné účinky.

Kakaovník tiež obsahuje esenciálnu aminokyselinu tryptofán, ktorý je prekurzorom neurotransmiteru - serotonínu  – ten pomáha zase podporovať relaxáciu. 
Výsledkom oboch živín je uvoľnená energia, ktorá pomáha zlepšiť náladu a cítiť sa dobre a zdravo. 

Kardiovaskularita

Veľa pozitív ohľadom čokolády sa spomína okolo triedy živín nazývaných flavonoidy. Tieto fascinujúce rastlinné produkty sú známe pre svoje pozitívne účinky, ktoré majú pozitívny vplyv na obeh krvi a kardiovaskulárne zdravie. Taktiež upravujú hodnoty cholesterolu na optimálne hodnoty. Lepší krvný obeh má zase pozitívny vplyv na regeneráciu svalov a tým zvýšenie efektivity tréningov.

Ako to funguje? Kakao je bohaté na arginín, aminokyselina ako prekurzor oxidu dusnatého. A oxid dusnatý je kľúčovým regulátorom prietoku krvi, ktorý spôsobuje zväčšenie priemeru krvných ciev zásobujúce telesné tkaniva ako napríklad svaly. 

Čokoláda pre štíhlejšie a zdravšie telo?

Dá sa preniesť sa cez negatívne myslenie nad čokoládou? Sú celkové prínosy pravidelného jedenia čokolády také významné, že prevyšujú negatíva ohľadom zvýšeného kalorického príjmu? Neexistuje jednoznačná odpoveď. Samotné výskumy sú tiež protichodné, jedni hovoria, že kakaové zložky znižujú účinnosť sacharidových a tukových tráviacich enzýmov a tým zvyšujú celkovú hmotnosť tela. Ďalšia štúdia hovorí zase, že pravidelným príjmom čokolády znížite aktivitu génov, ktoré produkujú bielkoviny zvyšujúce hladinu tuku v tele. 
Takže ani samotní vedci si nie sú istí, či čokoláda naozaj patrí medzi také negatívne potraviny, alebo naopak je až prekvapivo zdravá a vhodná. 

Neprehliadnite: Najnovší výskum vás prekvapí: Čokoláda pomáha odbúravať škodlivé tuky z pečene

Odporúčanie

Ale ako každá zakázaná potravina, tak aj čokoláda a fitness môžu spolu koexistovať... s upozornením: Prínosy pre zdravie z čokolády pochádzajú z kakaových časti, nie z prísad ako cukor, stužený tuk a ďalšie aditíva. Áno, vďaka nim je čokoláda sladšia, smotanovejšia. Keď teda hovoríme ako o zdravej čokoláde, myslíme tým viac kakao ako štandardnú komerčnú čokoládu. 
Čokoláda, ktorá má viac ako 70% kakaa, ktorá je výrazne tmavá, ale stále dostatočne sladká, dokáže byť príťažlivá pre väčšinu ľudí a zároveň im prinášať svoje pozitívne, zdraviu prospešné účinky. 

Pri výbere čokolády sa riaďte etiketami na obaloch: menej tuku je pozitívne, vyšší obsah kakaa je plus, viac cukru zase menej vhodné. Stačí vám denne 2-3 tabličky takejto čokolády a vaša postava tým neutrpí a zároveň získate všetky pozitíva čokolády. 

Takže, čokoládu si kľudne doprajte, hlavne tú tmavú a v obmedzenom množstve. Estetika vášho tela tým určite neutrpí.

Foto:
Profimedia
Zdroj:
Michael Achberger

Súvisiace články

PlniElanu.sk

Diskusia k článku

comments powered by Disqus

Najčítanejšie články

Staň sa fanúšikom

Starostlivosť o seba