Presunúť na hlavný obsah

5 dôležitých zásad prípravy čaju: Stavíme sa, že ste si ho doteraz pripravovali nesprávne!

Zdravie

Nechať vodu zovrieť aj zaliať čajové vrecúško. Omyl, tento postup zďaleka nie je všetko, čo by ste pri servírovaní čaju mali dodržiavať!

Pomer je základ

Tí správni čajoví fajnšmekri dobre vedia, že účinok ani arómu čaju nevylepšíte pridaním dvojnásobného množstva čaju na menší podiel vody. Správny pomer znie takto: dva gramy čaju na deci vody. Len tak docielite dokonalý čajový elixír plný tých správnych živín.

Lúhovanie má svoje pravidlá

Myslíte si, že čím dlhšie máte čaj ponorený vo vode, tým znásobujete jeho účinky a obsah antioxidantov v samotnom nápoji? Chyba! Je to presne naopak. Čierny čaj dosahuje svojho maxima práve pri lúhovaní po dobu šiestich minút. Nie viac a nie menej, šesť je akurát. Práve počas takéhoto lúhovania sa z čaju vyplavia všetky antioxidanty. 

Prečítajte si: Rooibos, zelený, či ovocný? Toto všetko o vás prezradí pitie čaju!

Servírovanie je dôležitejšie ako si myslíte

Na to, aby ste vyťažili z každého druhu čaju maximum, nemali by ste podceňovať jeho servírovanie. Čaj by sa podľa milovníkov čaju mal podávať výhradne v porceláne, alebo glazovanej keramike. Dokonca sa traduje, že čím menšia vaša čajová šálka bude, tým účinnejší čajový mok bude. Angličania, známi svojou záľubou v pití čaju tvrdia, že čajová šálka by mala byť čo najmenších rozmerov a mala by sa rozširovať smerom nahor. 

Menej je viac

Hovoríme o čaji v nálevových sáčkoch, ktorý ani nemôžeme porovnávať s čajom sypaným. Jeho kvalita je oveľa, oveľa nižšia, rovnako ako jeho účinok. Sypaný čaj je síce drahší, no účinnejší a obvykle bez pridaných látok, ktoré by mohli znižovať jeho účinnosť. 

Teplota je alfou a omegou

Každý čaj má svoju ideálnu teplotu prípravy! Kým pri zelenom čaji je ideálna teplota od šesťdesiat do osemdesiat stupňov Celzia, pri čiernom čaji je to deväťdesiapäť stupňov. Ovocné čaje si prídu na svoje pri teplote deväťdesiat stupňov.