Jedenie ovocia má svoje pravidlá: Ktoré z neho je prevenciou proti chrípke či dokonca až rakovine?
Veľa z nás má nesprávne stravovacie návyky. Myslíme si, že keď si doprajeme denne poriadnu dávku ovocia, robíme pre svoje zdravie dosť. Avšak, podľa istého odborníka záleží viac na tomto...
Jedenie ovocia má svoje pravidlá
Myslíte si, že stačí ovocie len kúpiť, ošúpať a zjesť? Omyl! Ako hovorí Dr.Stephen Mak, uznávaný doktor onkologických pacientov, ktorý ich lieči len na prírodnej báze a pomocou slnečnej energie, je viac ako dôležité vedieť ako a kedy ho jesť. Aké sú teda jeho závery? Ovocie nikdy nejedzte po jedle, ale na lačný žalúdok alebo pred jedlom. Najlepšie si ho dopriať vo forme raňajok, kedy má skutočný a toľko spomínaný detoxikačný účinok. Nehovoria o energii, ktorú vám dodá a naštartuje tým deň.
Mohlo by vás zaujímať: Mesiac bez cukru a alkoholu: Čo táto kombinácia dokáže s vaším telom, je priam zázrak!
Čo sa stane ak ho skombinujete s iným jedlom?
Povedzme, že si zajete dva krajce chleba a za tým sa dosýtite ovocím, lebo chcete, aby vám vytrávilo. „Stane sa však to, že chlieb zabráni ísť ovociu do žalúdka, čím ovocie vnútri tela kvasí a mení sa na kyselinu, pretože reaguje aj s tráviacimi šťavami,“ opisuje doktor. Ak dlhodobo robíte tú chybu, že jete ovocie po jedle, môžete časom na sebe spozorovať aj také príznaky ako šedivejúce vlasy, plešatenie, nervozitu, zmeny nálad či výrazné kruhy pod očami.
Ak ovocná šťava, tak čerstvá, upečené ovocie je tabu a ...
Ak si chcete dopriať za pohár napríklad pomarančovej šťavy, vytlačte si čerstvú. Ak siahnete po rýchlejšej variante v podobe kupovaného vo fľaši alebo v krabici, potom ho pite pomaly, aby mal čas zmiešať sa so slinami. Určite ho nezohrievajte. Ani zavárané ovocie vášmu žalúdku neulahodí. Môže ho nielen zaťažiť, ale naviac je to úplne zbytočné, pretože sa vytratia všetky živiny a vitamíny. „Vo všeobecnosti platí, že varenie ničí všetky vitamíny,“ dopĺňa doktor Mak.
Čítajte tiež: Pridajte tieto tri potraviny do svojho jedálnička: Vaše telo začne spaľovať ako nikdy predtým...
Najzdravšie ovocie podľa doktora...
Medzi najzdravšie patrí kiwi, ktoré je zdrojom draslíka, magnézia, vitamínu E a vlákniny. Obsahuje dvakrát toľko vitamínu C ako pomaranč. No bezpodmienečne najviac vitamínu C obsahuje guava a papaya. Jablko si zaraďte do svojho jedálnička denne, pretože vďaka antioxidantom a a flavónom pomáha znížiť aj riziko rakoviny, infarktu či mŕtvice. Ak chcete svojmu telu dopriať skutočnú ochranu, siahnite po jahodách, ktoré majú antioxidantov úplne najviac. „Najsladšou medicínou“ nazýva doktor Mak pomaranč a dodáva, že zjedením dvoch až štyroch denne sa chránime pred chrípkou, vysokým cholesterolom, či obličkovými kameňmi. A na koniec vodný melón, ktorý nazýva „najchladnejším hasičom smädu“ a skladá sa až z 92% vody. Toto ovocie pomáha celkovo imunitnému systému.
Neprehliadnite: Viete, ktoré potraviny rozhodne nepatria do chladničky, hoci ich tam väčšina z nás stále odkladá?
Čo poviete, necháte sa inšpirovať radami doktora Maka?