Mýty a pravdy o arašidovom masle ako hrozbe pri chudnutí: Prečo ho teda niektorí tréneri odporúčajú?
O arašidovom masle kolujú rôzne mýty, ale aj pravdy. Spýtali sme sa preto priamo osobného trénera Michaela Achbergera, či on osobne odporúča tento hnedkastý zázrak alebo nie.
Osobní tréneri často odporúčajú svojim klientom konzumovať pravidelne arašidové maslo. Pritom toto maslo je spájané často s konzumáciou arašidové maslo plus ovocné želé plus chlieb alebo sušienka. A to teda naozaj nie je ideálna kombinácia pre udržanie si peknej a zdravej postavy. V čom teda spočívajú odporúčania jesť arašidové maslo?
Pohľad osobného trénera Michaela Achbergera
Ako malý chlapec som sa stretol s arašidovým maslom prvýkrát ako desaťročný. A musím vám povedať, že som nechápal, čo je na tom také dobré, že to všetci chvália, vtedy mi to bolo odporné. Ale teraz... Teraz tomu neviem odolať a musím sa veľmi prekonávať, aby som toho nezjedol príliš. Arašidové maslo sa totiž dá použiť ako prísada do zdravých koláčov, do omáčok, prípadne som to už skúšal aj ako korenie pre hovädzie burgre – ale aj ako samostatne sa dá veľmi ľahko skonzumovať celé.
Mohlo by vás zaujímať: Najlacnejšia vysoko kvalitná bielkovinová potravina: Cottage cheese dokáže s vaším telom zázraky
Arašídové maslo je len tuk
Mnoho ľudí sa bojí jesť toto maslo z dôvodu, že priberú. Ale tučnieť sa dá zo všetkého, aj zo zdravého – záleží vždy na tom, koľko toho zjete. Treba sa pozerať na to ako na zdravý tuk.
Hlavným dôvodom umiestnenia arašidového masla v zozname nevhodných potravín je to, že arašidové maslo obsahuje vysoký obsah kalórií. Len dve polievkové lyžice obsahujú v závislosti od denného príjmu až 10% z celkového príjmu kalórií. Keď konzumujete jednu lyžicu za druhou, tak sa vám veľmi rýchlo môže stať, že svoju zdravú hranicu energetického príjmu hravo prekročíte.
Napriek tomu ale arašidové maslo obsahuje v sebe vhodné tuky a celkovo nie je vhodné vyhýbať sa tukom. Stačí, ak si zadelíte príjem týchto tukov aj vo forme arašidového masla do vášho bežného kalorického príjmu, prípadne do diéty a v tom prípade je toto maslo naozaj fit potravina. Vďaka vysokému obsahu tukov sa budete cítiť sýtejší a lepšie budete dodržiavať diétne pravidlá. Takže rovnako ako u všetkých vecí v živote, tak aj v tomto prípade platí, že umiernenosť je kľúčom.
Berte preto arašidové maslo ako zdroj tukov, nie ako zdroj bielkovín. Áno, maslo obsahuje aj nejaké bielkovinové časti, ale na dve lyžice arašidového masla obsahuje len približne 8g bielkovín a to je málo oproti pomeru k tukom.
Príjem tukov je dôležitý
Arašidové maslo je zdrojom tukov, ale hlavne vo forme nasýtených tukov. Nasýstene tuky boli istý čas považované za démona srdcovo-cievnych chorôb a tieto tuky neboli vhodné zaraďovať ich do diét. Tento strach ale nebol oprávnený, často nízkotučné potraviny boli, čo sa obsahu týka, horšie ako bežne nasýtené tuky. Navyše, v nasýtených tukoch sa veľmi dobre rozpúšťajú vitamíny D1 a D2. Taktiež tieto tuky majú výrazný vplyv na tvorbu testosterónu.
Sledujte: Tréningový plán pozostávajúci zo siedmich cvikov: Takto sa najefektívnejšie zbavíte celulitídy!
Ako nájsť najlepšie arašidové maslo
V ideálnom svete by arašidové maslo malo obsahovať len arašidy. A nič viac. Koniec koncov arašidové maslo je len kaša z arašidov. Nie je to ale úplne tak. Navyše, nie všetky orechové nátierky sú vytvorené rovnako.
Keď príde na rad arašidové maslo, nenechajte sa nalákať na etiketu „s nízkym obsahom tuku“. Väščina nízkotučných verzií nahradzuje jednotlivé zložky pridaním cukrov a čiastočne stužených olejových tukov, ktoré by mohli byť škodlivé pre vaše zdravie. Arašidové maslo by nemalo byť sladké, iba mierne nasladlé.
Rovnako sa vyhýbajte rôznym príchutiam arašidového masla – s hrozienkami, bielou čokoládou, alebo s banánom. Uvedomte si, že táto pridaná príchuť takmer vždy ide spolu so zvýšeným obsahom cukrov ako aj s rôznymi stabilizátormi.
Príbeh z praxe: Nevedela schudnúť a vyhovárala sa na všetko: Keď zistíte, čo bolo príčinou jej priberania, pomôže to aj vám
Nehľadiac na použité prísady a technológie výroby sa arašidové maslo delí do dvoch základných skupín:
Arašidové maslo jemné (Smooth Peanut Butter) – je arašidové maslo veľmi jemnej, až krémovej konzistencie. Vyznačuje sa výbornou rozpustnosťou. Arašidy sú pomleté veľmi jemne a neobsahujú takmer žiadne jazykom hmatateľné kúsky arašidov. Používa sa okrem nátierky aj ako prísada do nápojov, ako náplň pri pečení, alebo na prípravu zmrzliny.
Arašidové maslo s kúskami (Crunchy Peanut butter) – je arašidové maslo, ktoré je obohatené malými kúskami arašidov. Dá sa rovnako ako jemný variant použiť pre náter obľúbeného pečiva. Ďaleko viac sa však využíva na prípravu cukroviniek a rôznych proteínovo-sacharidových tyčiniek.