Presunúť na hlavný obsah

Citrónovo-malinová jogurtová torta: Dezert, ktorý si vás získa svojou lahodnou chuťou

Recepty

Torta z kuchyne gastroexperta Rudolfa Hégera, po ktorej sa budete oblizovať.

Suroviny:

3ks vajec

kryštálový cukor
olej
prášok na pečenie
múka
33% smotana
1 vanilkový cukor
1 stužovač smotany
1 balenie želatíny
1 biely jogurt
1-2 citróny
ovocie na dozdobenie

Inšpirujte sa: Zhrešte bez výčitiek - banánové palacinky vás dostanú!

Postup:

Najprv si pripravíme cesto. V jednej miske si do tuha vyšlaháme 3 vaječné bielka. V druhej nádobe si vyšlaháme až do penista 3 vaječné žĺtky s 3 lyžicami kryštálového cukru a 2 lyžicami oleja. K tejto hmote pridáme 3 lyžice múky a pol balenia prášku na pečenie a ku koncu pridáme už vopred vyšlahanú hmotu z vaječných bielkov. 

Rúru na pečenie si predhrejeme na 180 stupňov. Do oválnej formy na pečenie dáme papier na pečenie, sem potom vlejeme piškótovú zmes, uhladíme a zhruba 10-12 minút pečieme. Upečené cesto vyberieme z nádoby a necháme vychladiť. Ak chceme, môžme ho aj pooblievať citrónovým likérom. 

Nasleduje krém. V jednej mise si do tuha vyšlaháme 1 balenie 33% čerstvej vychladenej smotany. Pridáme k nej 1 vanilkový cukor a 1 stužovač smotany. Jedno balenie želatíny (pozostávajúce zo 6 plátkov), v 6 polievkových lyžiciach vody necháme namočené 10 minút, potom natlačíme do menšieho hrnca a s pár lyžicami vody topíme zhruba po dobu 1-2 minúty. Potom ako je bez hrudiek, pekná, hladká, hrniec dáme dole z ohňa pretože by nám želatína nemala zovrieť. Necháme stáť bokom niekoľko mimnút.

Neprehliadnite: Vynikajúci čokoládový cheesecake, ktorému neodoláte!

Do ďalšej misy nalejeme 5 dcl bieleho jogurtu, premiešame, pridáme 3 lyžice práškového cukru, nalejeme doň štavu z 1-2 citrónov a takisto aj nastrúhanú citrónovú kôru. Potom pridáme aj do tuha vyšlahanú šlahačku. Popri miešaní postupne nalejeme pekne roztopenú priesvitnú želatínu a dobre premiešame. Zo spodu vychladeného piškótového základu dáme dole papier na pečenie, piškót potom vrátime naspäť do formy, a okolo umiestnime aj okraj z tortovej formy. Na piškótový základ natrieme jednu porciu jogurtového krému, posypeme malinami, môžme aj pár kusmi ríbezlí, a ako ďalšia vrstva nasleduje znova krém. Tortu môžeme pripraviť aj z troch vrstiev. Na jej vrch nastrúhame ešte citrónovú alebo limetkovú kôru.

Tortu necháme vychladiť. Po stuhnutí ozdobíme plátkami citrónu. Môžme podávať aj so šlahačkou a ako ozdobu čerstvé maliny. Táto torta chutí ako vychladená najlepšie.

Dobrú chuť!