Presunúť na hlavný obsah

Kupujeme kávovar: Vyberte si ten najlepší práve pre vás

Bývanie

Vôňa kávy je pre vás balzamom na dušu a deň bez tohto nápoja si nedokážete vôbec predstaviť? Potom má určite aj vo vašej domácnosti miesto kávovar.

Ak ten váš pomaly dosluhuje alebo máte náladu na zmenu, môžete si zaobstarať nový. Milovníkom espressa  súčasný trh ponúka niekoľko možností. Ktorá z nich je najlepšia práve pre vaše potreby?

Pákový kávovar

Tento typ kávovaru pripraví skvelú kávu, je však náročnejší na obsluhu. Kávu treba zomlieť, odmerať, vložiť do sitka, utlačiť, nasadiť a zatiahnuť páku. Ak celý proces zvládnete, výborná káva je na svete. Po jej príprave však nemožno zabudnúť na vytiahnutie páky a jej umytie. ,,Pákové kávovary sú určené pre všetkých, ktorí si užívajú rituál prípravy kávy a celý tento proces k dobrej šálke espressa pre nich neodmysliteľne patrí,“ vysvetľuje Dana Jirsíková, odborníčka zo spoločnosti De'Longhi.

Máte radi cappuccino? Dbajte na to, aby mal váš pomocník v kuchyni dva nezávislé vykurovacie okruhy - jeden určený na ohrievanie vody na kávu a druhý na paru, ktorou našľaháte mlieko. Výhodou je, ak prístroj používa automatické dávkovanie vody podľa druhu zvolenej kávy. Okrem iného tiež netreba zabúdať, že k pákovému kávovaru treba mať aj kvalitný mlynček na kávu. Ak si chcete aspoň občas prácu zjednodušiť, vyberte model, ktorý podporuje aj používanie kapsúl určených špeciálne do pákových kávovarov – teda hermeticky uzatvorených porcií kávy pripravených na okamžité použitie. Výhodou týchto prístrojov je o niečo nižšia cena ako pri ich plnoautomatických kolegoch.

Plusy: možnosť pripraviť rôzne druhy kvalitnej kávy doma a podľa svojej chuti, cenová dostupnosť
Mínusy: zložitejšia príprava náročná na čas, časovo náročnejšia údržba
Cena: od 40 eur

Plnoautomatický kávovar

Ak si radi vypijete výbornú kávu, ale nemáte čas či chuť strácať čas jej prípravou, je pre vás ideálny plnoautomatický kávovar. ,,Pri jeho výbere si treba dať pozor na viac vecí. V prvom rade je to typ zabudovaného mlynčeka. Mal by byť určite oceľový, aký sa používa aj v kaviarňach, pretože  je veľmi odolný. Dôležitá je takisto vyberateľná jednotka vylúhovača, ktorú treba z kávovaru aspoň raz za 14 dní vybrať a opláchnuť, inak by sa vo vnútri prístroja mohla začať tvoriť pleseň. A v neposlednom rade treba brať do úvahy, aký druh kávy si chce zákazník pripravovať. Ak len espresso, určite postačí kávovar s tryskou na napenenie mlieka,“ približuje Dana Jirsíková.

Dávate prednosť skôr mliečnym nápojom ako cappuccino či espresso macchiato? Dobré je vybrať si kávovar s nádobkou na mlieko. Vďaka nej pripravíte hustú penu pre požadovaný nápoj. Výhodou je tiež možnosť vymeniť klasické mlieko za rastlinné - sójové, mandľové, ryžové či iné. Prepracované plnoautomatické kávovary dokážu bez problémov pripraviť krásnu penu aj z nich.

Okrem toho majú aj množstvo iných „vychytávok“ - napríklad dotykový displej, možnosť uložiť do pamäte recept na obľúbený nápoj či časovač, vďaka ktorému vás vôňa kávy zahreje priamo v posteli. Tie najmodernejšie dokonca môžete ovládať pomocou aplikácie. Fajnšmejkri medzi kávičkármi zaiste ocenia možnosť nastaviť jemnosť zomletia kávových zŕn v zásobníku. 

Plusy: možnosť prípravy rôznych druhov káv, jednoduché ovládanie a údržba, množstvo funkcií
Mínusy: vyššia cena
Cena: od 250 eur

Kapsulový kávovar

Tento typ prístrojov zažíval svoj  rozmach a popularitu pred pár rokmi, ale pravých milovníkov kávy zrejme pomerne rýchlo omrzel. Jeho výhodou je jednoduchosť obsluhy – stačí len vložiť kapsulu a stlačiť gombík. Niektoré prístroje majú aj možnosť skladovania použitých kapsúl, takže ich nemusíte po každom použití ručne vyhadzovať. Výhodou je aj relatívne nízka cena prístroja. V príprave kávy (či iných nápojov) ste však odkázaní na paletu kapsúl od daného výrobcu. Tie sú  pomerne finančne náročné a okrem toho veľmi neekologické vzhľadom na množstvo odpadu, ktorý vzniká ich používaním. Ak vás napriek tomu zaujal tento typ kávovaru, určite si vopred zistite, aké kapsule ponúka jeho výrobca a tiež koľko stoja.

Plusy: nízka cena kávovaru, jednoduchá obsluha, možnosť prípravy čokolády či kakaa
Mínusy: obmedzené množstvo nápojov, nešetrnosť k životnému prostrediu, relatívne vysoká cena kapsúl
Cena: od 40 eur

Prekvapkávací kávovar

Určite ho poznáte z amerických filmov. Za oceánom patrí tento typ kávovaru medzi veľmi obľúbené a aj u nás má svojich priaznivcov. Do filtra sa sype zomletá káva, takže treba mať doma mlynček, prípadne kúpiť už zomletú. Stroj pripraví nápoj pomalým zalievaním a prekvapávaním do kanvice. Tak vznikne jemnejšia káva s menej výraznou arómou. Za nízku cenu získate možnosť pripraviť aj väčšie množstvo kávy naraz, na espresso s lahodnou penou ako z kaviarne však zabudnite. Čo sa týka starostlivosti, treba vymieňať filtre a čistiť sitko filtrujúce kávu.

Plusy: nízka cena prístroja, možnosť pripraviť aj väčšie množstvo kávy naraz
Mínusy: slabšia aróma a chuť kávy, možnosť pripraviť len „jednoduchú kávu“
Cena: od 15 eur

Článok sme vám priniesli v spolupráci s odborníkmi zo spoločnosti De'Longhi