Presunúť na hlavný obsah

Tip na vianočné pečenie: Drážďanská vianočná štóla

Recepty

Čas Vianoc je tu a s ním aj pečenie, ktoré nechýba v domácnostiach každej poctivej ženy. Gastroexpert Rudolf Héher vám tentokrát prezradí recept na drážďanskú vianočnú štólu.

Rudolt Héger a jeho Drážďanská štóla

Suroviny:

1 kocka droždia

600 g múka hladká
250 ml mlieko
1 lyžica cukru
štipka soli
citrónová kôra
perníkové korenie
1 vajce
4 lyžice rumu
4 kvapky mandľovej arómy
200 g masla
140 g ovocie kandizované
200 g hrozienok
150 g lúpaných mandlí
50 g pistácií
na potretie maslo
práškový cukor na posypanie  

Vyskúšajte: Obľúbené linecké koláčiky zo špaldovej múky: Tento vianočný fitness recept si zamilujete

Postup prípravy receptu

Z droždia, lyžice cukru, lyžice múky a 120 ml vlažného mlieka pripravíme kvások. Necháme vykysnúť. Zvyšnú múku preosejeme, zmiešame so soľou, postrúhanou kôrou, perníkovým korením (kardamón, muškátový oriešok, škorica). Prilejeme 130 ml mlieka, v ktorom sme rozmiešali vajce, rum a mandľovú arómu. Pridáme rozpustené vlažné maslo. Vypracujeme hladké cesto. Zaprášime múkou. Zakryjeme obrúskom a necháme na teplom mieste kysnúť 30 minút.

Medzitým opláchneme hrozienka, nasekáme mandle a pistácie. Potom spolu s kandizovaným ovocím zapracujeme do cesta a necháme kysnúť ešte 30 minút. Cesto dáme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme. Jednu stranu preložíme do stredu a sformujeme do tvaru štóly. Prenesieme ju na vymastený plech a dáme odpočinúť na 10 minút na chladné miesto. Potom štólu vložíme do rúry rozohriatej na 190 stupňov a pečieme 15 minút. Teplotu zmiernime na 150 stupňov a pečieme ešte 40 minút. Po upečení ju ešte zahorúca potrieme roztopeným maslom (potierame dovtedy, kým maslo vsakuje).

Inšpirujte sa: Výborný tip na dezert pre tých, ktorí nevedia piecť: Hruška s čokoládou a mandľami!

A ihneď bohato posypeme práškovým cukrom. Necháme vsiaknuť a posypeme ešte raz, aby povrch bol ako keby zasnežený. Necháme vychladnúť, zabalíme do pergamenového papiera (potravinárskej fólie) a dáme do uzavretej nádoby. Necháme uležať aspoň týždeň v chladnej miestnosti. Nedočkaví môžu krájať hneď.  Odležanú štólu vyberieme, môžeme ešte pocukrovať a krájame na plátky.  

Dobrú chuť!