Presunúť na hlavný obsah

Metrový koláč: Zákusok, ktorý by nemal chýbať na sviatočnom stole

Recepty

Rudolf Héger sa s vami tento raz podelí o recept na tradičný metrový koláč.

Gastroexpert Rudolf Héger a jeho metrový koláč:

Prísady cesto:

4 celé vajcia - 25 dkg práškového cukru - 8 PL teplého mlieka- 10 PL oleja - 25 dkg hladkej múky - 1/2 kypriaceho prášku - cca 1 PL kakaa.

Plnka:

6 dcl mlieka - 2 Zlaté klasy - 1 vanilkový cukor - 1 celé maslo, 15 dkg práškového cukru, rum podľa chuti (2-3 lyžice).

Čokoláda:

200 g horkej čokolády , 80g Cery /masla/, 1 pol. lyž. oleja.

Recept: Vanilkové rožky: Tradícia, ktorá by nemala chýbať na vašom stole!

Postup:

Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme teplé mlieko a olej. Postupne pridávame múku zmiešanú s PDP, nakoniec jemne vmiešame sneh vyšľahaný z bielkov. Cesto rozdelíme na dve časti. Do jednej vmiešame kakao. Osobitne upečieme vo forme na srnčí chrbát. Upečené polovičky nakrájame a striedavo spájame s plnkou.

Vyskúšajte: Obľúbené linecké koláčiky zo špaldovej múky: Tento vianočný fitness recept si zamilujete

PLNKA: Zlaté klasy rozmiešame s vanilkovým cukrom v mlieku a uvaríme na puding. Necháme vychladnúť, stále miešame, aby sa nám nevytvorila "kôrka" na pudingu. Vymiešame maslo s práškovým cukrom a pomaly primiešavame do maslovej hmoty uvarený puding, nakoniec primiešame 2-3 lyžice rumu. So zvyšnou plnkou ponatierame ešte celý koláč. Dáme trochu stuhnúť do chladničky, aby sa nám lepšie nanášala čokoláda. ČOKOLÁDOVÁ POLEVA: Nad parou rozpustíme v miske čokoládu, Ceru a olej. Nacapkáme na koláč a dáme stuhnúť.

Dobrú chuť!