Presunúť na hlavný obsah

Valentín je za dverami: Aj týmito dezertami môžete potešiť svojho miláčika

Recepty

Nie nadarmo sa hovorí, že láska ide cez žalúdok. Ak preto chcete svoju polovičku naozaj potešiť, nechajte sa inšpirovať niekoľkými sladkými pokušeniami, ktoré sú ako stvorené pre spoločne strávené valentínske chvíle.

Raw koláčik z malín

Suroviny:

Cesto:

  • 100 g vlašských orechov
  • 5 sušených sliviek
  • 1 lyžica kokosového oleja

Plnka:

  • 350 g nesolených kešu orechov
  • 300 g malín
  • 1 banán
  • 2 lyžice medu
  • 120 g  kokosového oleja

Niečo na dozdobenie:

  • 1 avokádo
  • 1 banán
  • 2 lyžice kakaa
  • čerstvé maliny
  • čerstvá mäta

Postup:

Najprv si pripravíme cesto a to tak, že v mixéri rozomelieme orechy až pokiaľ nepustia trošku oleja. Postupne pridáme slivky, ktoré sme predtým trošku namočili vo vode a tekutý kokosový olej. Ingrediencie nám dokopy vytvoria cestovú lepivú zmes, ktorú rozotrieme na dno tortovej formy, vopred vystlanej papierom na pečenie a necháme vytuhnúť v chladničke.

Prečítajte si: Opitý Izidor: Pravý domáci dezert, pri ktorom si príde na chuť každý

Pri príprave plnky použijeme kešu oriešky, ktoré sme nechali noc predtým namočené vo vode. Rozmixujeme ich do hladka a postupne pridáme maliny, med, kokosový olej a banán. Takto pripravenú zmes vlejeme do tortovej formy a vložíme na minimálne 4 hodiny do chladničky.

Niečo na ozdobenie:

Pripravíme si kašu za pomoci avokáda, banánu a kakaa. Takto pomixované suroviny vložíme do cukrárského vrecka a pomocou odzobnej špičky nanesieme ozdobný krém na koláč, ktorý nám už pekne stuhol. Ak máte chuť, pokojne ozdobte hotový koláč lístkami mäty a malinami.

Brownies z červenej repy

Suroviny:

Cesto:

  • 450 g červenej repy
  • 290 g špaldovej celozrnej múky
  • 100 g trstinového cukru
  • Prášok do pečiva
  • 200 ml rastlinného mlieka
  • 2 čajové lyžičky jablčného octu
  • 50 ml rastlinného oleja
  • 2 čajové lyžičky mletej škorice
  • štipka soli
  • posekaná čokoláda na varenie

Poleva:

  • čokoláda na varenie podľa potreby
  • kokosový olej podľa potreby

Postup:

Repu si najprv očistíme a následne pokrájame na menšie kúsky, aby sa nám rýchlejšie uvarila. Pokrájanú ju vložíme do hrnca a varíme na miernom ohni až kým nezmekne. Zatiaľ, čo sa repa varí, zmiešame si múku, prášok do pečiva, soľ, škoricu a cukor a vytvoríme tak cesto.

Inšpirujte sa: Ideálny darček pre vášho partnera na deň svätého Valentína: Originálne tipy, ktorými ho zaručene prekvapíte!

Uvarenú repu zmixujeme s menším množstvom mlieka až pokým nebudú vytvárať kašu. Ostatné mlieko zmiešame s octom a necháme pár minút stáť. Následne obe mlieka vlejeme spoločne s olejom do vopred pripraveného cesta. Poprípade môžete ku všetkému pridať i čokoládu na varenie alebo jej horkú variantu. Nasekajte ju na menšie kúsky a nechajte nech sa počas pečenia pekne rozpustí.

Plech na pečenie si vyložíme papierom, vylejeme naň cesto a rovnomerne ho rozotrieme. Koláč necháme piecť približne 35 až 40 minút pri 180 stupňoch. Počas toho, ako sa nám pečie si nad parou rozpustíme čokoládu. Ňou po dopečení potrieme koláč a necháme zopár hodín stuhnúť. Ak chcete dosiahnuť ešte lepšiu chuť, vyskúšajte na koláč ešte pred čokoládou naniesť vrstvu lekváru alebo ho ozdobiť malinami.

Tvarohový dezert s jahodami

Suroviny:

  • 500 g jemného mäkkého tvarohu
  • 400 ml kokosového mlieka
  • 2 balíčky vanilínového cukru
  • 3 lyžice hnedého kryštálového cukru
  • 2 lyžice kakaa
  • 0,5 balíčka želatíny
  • černicový džem
  • jahody na ozdobu
  • strúhaný kokos

Postup:

Vymiešajte tvaroh s kokosovým mliekom, polovicou želatíny a hnedým cukrom. Následne si ho rozdeľte na dva diely, do jedného nasypte kakao a vymiešajte, Do druhého nasypte vanilínový cukor. Najlepšie bude, ak pri mixérovaní použijete elektrický mixér, neostanú vám tak v ceste hrudky a všetko sa pekne zmieša.

Mohlo by vás zaujímať: Vanilkové venčeky, ktoré potešia vaše chuťové poháriky: Nadýchané cesto a sladučká chuť!

Následne jednotlivé polevy vrstvite na striedačku do sklenených pohárov spoločne s jahodami a troškou strúhaného kokosu. Sladký zázrak nechajte pár hodín stuhnúť a môžete podávať!

Rady si aj vy pochutíte na Valentína na niečom sladkom?

spolu hlasovalo 27 ľudí

Áno
23
Nie
4