Presunúť na hlavný obsah

Špeciálne octy na úžasné šaláty

Bývanie

Ocot zohráva v kuchyni dôležitú úlohu, nesmiete však podceniť jeho správny výber. Môžu totiž mať na chuť a kvalitu jedál zásadný vplyv. Okrem liehových octov, vhodných predovšetkým pre nakladanie, je na dochucovanie lepšie použiť octy ovocné.

Kvapka ovocného octu môže ovplyvniť chuť mnohých omáčok, zvlášť na paradajkovom základe. I malá trocha dodá výnimočnosti čerstvému ovocnému šalátu, skvele dochucuje taktiež mäso, pečené a dusené pokrmy. Ocot je jednoducho výbornou chuťovou prísadou, pričom dôležitosť vplyvu octu na chuť výsledného pokrmu sa často prehliada. Na tieto príležitosti sú ideálnou voľbou ovocné octy.

Poďme sa s jednotlivými druhmi ovocných octov bližšie zoznámiť. Sú zdravé, chutné a tie vysokokvalitné, so značkou Bzenecký ocot, do vašej kuchyne pekne zapadnú aj vďaka atraktívnemu dizajnu fliaš. Kliknite a dozviete sa viac.

Jablkový kvasný ocot (5 %)

Prispieva k zlepšeniu metabolizmu, k redukcii hmotnosti a odstráneniu pocitu únavy. Spôsobuje intenzívnejšie spaľovanie potravy tým, že zvyšuje hladinu kyslíka v krvi. V jablkovom octe sa nachádza jablkový pektín, ktorý hrá významnú rolu pri znižovaní hladiny cholesterolu v krvi.

Pridáva sa do šalátov a zeleninových pokrmov, v ktorých navodzuje nenapodobiteľnú chuť. Je charakteristický silnou a ostrou chuťou, vhodný tam, kde dopĺňame ďalšie ingrediencie.

Vínny kvasný ocot

Vínne octy sa vyrábajú z bieleho alebo červeného vína. Ich kvalita závisí od kvality vína, takže existuje toľko druhov octov, koľko je druhov vín. Vyrábajú sa priamym biologickým kvasným procesom, kde sa všetok alkohol z vína premení na kyselinu octovú. V takto vyrobenom octe sú obsiahnuté všetky priaznivo pôsobiace komponenty obsiahnuté v pôvodnom víne pred kvasením.

Vínne octy sú ideálne do šalátov, omáčok, dresingov a marinád. Ocot z bieleho vína sa znamenite hodí k stredomorskej kuchyni, ovociu či zelenine, ten z červeného vína je zase vhodný na všestranné použitie v kuchyni.

Ocot Balsamico originál z Modeny

Balsamico ocot je kulinárska koreniaca prísada pochádzajúca z Talianska. Vyrába sa zo zahusťovaného muštu vínneho hrozna odrody Trebbiano, svoju sladkastú korenitú chuť získava až po niekoľkoročnom zretí v sudoch.

Ten pravý Balsamico ocot pochádza z Modeny, kde má svoju dlhoročnú tradíciu už od počiatku 17. storočia a jeho výroba sa riadi špeciálnymi talianskymi predpismi.

Ktorý ocot vybrať pre zaváranie?

Pre nakladané chrumkavé uhorky zvoľte ocot kvasný liehový. Aby ste sa vyhli nemilému prekvapenie v podobe zmäknutých, sivých a chuťovo úplne iných, než ste boli zvyknutí, pripravte nálev z kvalitného octu. Ideálny je tradičný Bzenecký ocot, obsahujúci karamel, ktorý chuť a vôňu nálevu veľmi ovplyvní. Ocot z českého Bzenca či Znojma, teda z oblastí s najväčšou tradíciou zavárania, je svojím zložením a výrobným postupom proste jedinečný, a preto v uhorkových nálevoch nezameniteľný.

Veľa receptov na zaváranie, nakladanie, ochucovanie a zdobenie nájdete tu.

Všetky druhy Bzeneckého octu kúpite najľahšie v sieti predajní TESCO.

- reklamná správa -