Presunúť na hlavný obsah

Otvorte si reštauráciu v obývačke svojho bytu. Zážitková gastronómia bytových reštaurácií je novodobým trendom

Bývanie

Trend bytových reštaurácií nie je vo svete žiadnou novinkou. To, čo nás však teší oveľa viac je fakt, že výnimočný kulinársky koncept sa udomácnil aj v našich končinách. Ak patríte medzi gurmánov a zberateľov nevšedných gastronomických zážitkov, vaše chuťové poháriky si rozhodne prídu na svoje.

Adrenalínový zážitok

Fenomén reštaurácií za zatvorenými dverami sa k nám dostal zo západu. Hovoria im "paladares", či "anti-restaurants". Ich charakter udávajú majitelia sami. Každá nesie rukopis hostiteľov a ich osobitý vzťah k jedlu, kuchársky i someliersky potenciál. Adrenalínovým dobrodružstvom je aj samotné fungovanie reštaurácií tohto typu. Hostitelia na sociálnej sieti zverejnia pripravované menu a  môže sa začať boj o voľné miesta pri jedálenskom stole priamo u nich doma.

Prečítajte si: Záhradná párty sa nezaobíde bez originálnych detailov: Skvelé nápady, ktorými prekvapíte svojich priateľov

Na rovnakom princípe bola založená aj prvá slovenská lastovička - Bytová reštaurácia sv. Krištofa. Manželia Lucia a Juraj jednoducho objavili dieru na trhu a ďalšie kroky nenechali na seba dlho čakať. Jedlo a cestovanie boli odjakživa ich vášňou a pri potulkách svetom radi skúšali a objavovali nové chute. Namiesto klasických suvenírov si z ciest nosili tie, ktoré súviseli s gastronómiou.

Založiť si bytovú reštauráciu môže naozaj iba človek, ktorý je skutočným labužníkom a všetko, čo súvisí s jedlom, miluje. Príprava večere je naozaj náročná. Veľký dôraz sa kladie predovšetkým na sezónnosť a lokálnosť. Zostaviť menu a následné zháňanie surovín od miestnych chovateľov, záhradkárov a pestovateľov zaberie najviac času. Chuťové poháriky vám však hostitelia v každom ročnom období pošteklia niečím výnimočným. 

S nádychom tajomna

Ľudia, ktorí sa za stolom plnom nevšedných delikates stretnú sa vidia po prvý krát. Aj toto tajomno, prispieva k neopakovateľnej atmosfére, na ktorú sa len tak ľahko nezabúda. 

Neprehliadnite: Výzdoba na Veľkú noc v minimalistickom štýle: Skúste si ozdobiť váš príbytok v inom duchu!

Bytové reštaurácie vo svete

Za hranicami Slovenska nájdete mnoho bytov, ktoré za svojimi dverami hostia neznámych ľudí, bažiacich po gurmánskych vychytávkach.

Havana, Kuba

Ak by ste hľadali pôvod a históriu bytových reštaurácií, s istotou by ste sa dostali do roku 1996 a priamo do exotickej Havany. Mená manželov Enrique a Odeisys nie sú bežným gurmánom známe, pre nadšencov konceptu bytovej reštaurácie sú však hotovými idolmi. Okrem toho, že sa dvojica vedela perfektne zvŕtať v kuchyni ich rozprávkový dom si zamilovali aj filmoví režiséri. Kubánsky film Jahody a čokoláda sa natáčal priamo u nich doma. 

Los Angeles, USA

Kuchárom sa bytové reštaurácie otvárajú o čosi jednoduchšie ako ľudom, ktorí nie sú od „fachu“. Ak sa dostanete do prvej ligy a svoje špeciality ponúkate takým hviezdam akými sú napríklad Nicolas Cage, ochutnáte čaro nepoznaného. Variť v nóbl reštaurácii pre neznámych hostí je možno pre niekoho práca snov, šéfkuchárovi  Craigovi Thorntonovi to príliš nevoňalo.  Delikatesy, ktoré pod jeho rukami vznikali chcel podávať ľudom, s ktorými môže stráviť čas a o jedle sa rozprávať. A to bol dôvod, prečo vychýrené podniky vymenil za malú útulnú bytovú reštauráciu. 

Mohlo by vás zaujímať: Interiérové trendy s nádychom leta: Tieto vám pomôžu skrášliť váš príbytok a nabudiť správnu atmosféru!

Tranholmen, Švédsko

Spôsobov, ako prísť k bytovej reštaurácii je naozaj veľa. Môže vás napríklad omrzieť klasická práca a zatúžite robiť z domu. Ak je vašim koníčkom a vášňou varenie, čo iné môže vzniknúť z home officu ako bytová reštaurácia? Scenár ako z filmu bol prípadom Davida Enmarka, ktorý pracoval ako uznávaný šéfkuchár na ostrovčeku Tranholmen. Jeho devízou je aj adresa, ktorá je mimo diania hlavného mesta a tak dodáva celému konceptu domáci charakter. 

Londýn, Veľká Británia

Na Britských ostrovoch je skutočnou pionierkou dáma, ktorá začínala ako foodblogerka. Kerstin Rodgers milovala jedlo a varenie natoľko, že písanie na internetových stránkach jej jedného dňa prestalo stačiť. Svoje kulinárske špeciality chcela ponúknuť ľudom, no vízia klasickej kamennej reštaurácie ju príliš nenadchýňala.  A tak skúsila variť pre potešenie najskôr priateľom a známym. Časom sa za jej stolom prehýbajúcim sa pod dobrotami od výmyslu sveta začali stretávať aj ľudia z „ulice“. A bytová reštaurácia bola na svete.