Presunúť na hlavný obsah

Táto mladá baba má netradičné povolanie: Má na starosti malé rodinné vinárstvo a za nič by to nemenila

Kariéra

Ivana Zvolenská je mladá žena, ktorá sa vo svojej profesii našla. Hoci si nikdy nemyslela, že práve tomuto sa bude venovať, dnes si nevie predstaviť, že by robila niečo iné. Jej vášňou sa stalo víno. A všetko s ním spojené.

Rodinné vinárstvo Terra Parna je skutočne výnimočné. Spája totiž najmodernejšej technológie s tradíciou. A ktovie, možno práve ”mladá krv” z neho robí jedno z najúspešnejších u nás. Navyše, ak ho navštívite, pri západe slnka sa vám naskytne pohľad na krajinu ako z rozprávky. 

Čo ťa priviedlo k tvojej práci?

K vínu ma priviedlo ocinove hobby, ktoré mu trošku prerástlo cez hlavu a zatiahol doň aj zvyšok rodiny. Musím priznať, že ma spočiatku víno vôbec nelákalo a spomínam si na tie zmätené výrazy učitelov na gymnáziu, keď sa nás v triede pýtali, kam sa chystáme po maturite… Keď som povedala, že idem študovať víno, tak sa smiali. Mojej prihláške na Mendlovu Univerzitu predchádzalo veľa dlhých večerných rozhovorov s rodičmi. Pôvodne som totiž chcela študovať marketing. Noví spolužiaci na Morave si ma vlastne pamätali už zo zápisu, lebo mi sem-tam aj slza vybehla. Dnes si však neviem predstaviť, že by som sa venovala niečomu inému. 

Čo je na nej najzaujímavejšie? 

Najradšej mám asi to, že je každý deň iný. Nemám rada stereotyp. Takto som raz vo vinici, raz v pivnici, inokedy s ľudmi degustujem naše vína a teší ma, keď vidím ako im chutí, ako ho spoznávajú a zabudnú na uponáhľaný svet. Takou mojou srdcovkou sú eventy Parna Párty a Jazz vo vinohrade, kde spájame všetko, čo mám rada. Teda víno, hudbu a dobré jedlo.

Je ešte niečo, čo ťa dokáže pri práci prekvapiť? 

Víno je živý produkt, každé jedno je jedinečné. Každý ročník je iný a víno ho vždy odzrkadľuje. Myslím si, že nenájdete vinára, ktorého by nič neprekvapilo. A ak áno, tak ho chcem spoznať. 

Čo je na práci vinára najnáročnejšie? 

Asi ten pocit, že ste absolútne odkázaný na počasie. Či už je to jarný mráz, alebo krúpy, ktoré prihrmia spoza kopca. Vtedy vinár môže za 10 minút prísť o všetko, na čom celý rok robil.

Máš ešte nejaký nesplnený sen? 

Snívam, že raz budú Slováci hrdí na naše slovenské víno, nie preto, že má ocenenia, ale preto, že sa urodilo v ich kraji, môžu vidieť vinicu, odkiaľ pochádza a nebudú sa vychvaľovať ako pili víno z druhého konca sveta.