Presunúť na hlavný obsah

3 veci, ktoré ste o hamburgeri zaručene nevedeli

Recepty

Začítajte sa do zaujímavostí o jedle, ktoré býva neprávom označované za obyčajné. Keď skončíte, je skoro isté, že vás srdce a nohy samy navedú do najbližšej predajne BILLA, aby ste si mohli kúpiť čerstvú hovädzinu. Ak chcete vylepšiť už tak dobrú medzinárodnú reputáciu hamburgera, šupnite doň prvotriedne slovenské mäsko.

1. Je prekvapivo zdravý

Keď si hamburger rozmeníte na drobné, zistíte, že ho nemožno neľúbiť. Energetická bleskovka je dokonale vyváženým súzvukom chutí a textúr. Mieša sa tu slané so sladko-kyslým a chrumkavé so šťavnatým. Navyše, keď si hamburger pripravíte doma, bude ešte zdravší a výdatnejší.

Základom je poriadny kus mäsa, ideálne od lokálneho chovateľa. Odporúčame hovädzie z farmy býkov v Jurovej, dostupné aj v sieti supermarketov BILLA. Jurovské býčky behajú na čerstvom vzduchu a v moderne vybavených maštaliach so slamenou podstielkou je im sveta žiť. Komfort počas chovu sa pozitívne odráža na kvalite mäsa, a tá je zas nevyhnutným predpokladom pre výborný hamburger.

Mäso spárujte s celozrnným pečivom a k paradajkovo-šalátovo-uhorkovo-cibuľovej klasike pre exotický nádych pridajte napríklad fritované vajce alebo červenú repu. Najodvážnejší môžu skúsiť ananás. Ťažšie stráviteľnú majonézu nahraďte odľahčenou bylinkovou zálievkou či populárnym mangovým čatní. A nepreháňajte to so soľou či korením – hviezdou hamburgeru, nezávisle od bohatosti a invenčnosti oblohy, by malo byť vždy mäso.

2. Môže stáť toľko, čo cesta okolo sveta

Jurovské hovädzie mäso, ktoré s etiketou „Slovenská farma“ nájdete na pultoch Billy, má rozumný pomer kvality a ceny, takže je vždy dobrou voľbou pri rodinnom nákupe. Zvyšné suroviny potrebné na hamburger tiež nezruinujú rozpočet, čo robí z tohto jedla nielen chutný, ale aj ekonomický obed. No i tu existujú výnimky.

Istá reštaurácia v Las Vegas zaradila v roku 2011 do svojho prémiového menu takzvaný Fleurburger. Delikátne hovädzie mäso preliate omáčkou zo vzácnych hľuzoviek sa v žemli stretlo s kačacou pečienkou. Avšak cenovka 4300 eur brzdila apetít a skôr podnecovala chuť pátrať v útrobách hamburgera po odleskoch drvených briliantov...

3. Ľudia sa ho jednoducho nevedia dojesť

Hoci sú Spojené štáty americké považované za globálnu hamburgerovú veľmoc s množstvom 50 miliárd zjedených hamburgerov ročne, ba dokonca s vlastným múzeom zasväteným hamburgeru, prvenstvo v rýchlostnom jedení tejto dobroty drží Filipínec. Ricardo Francisco je od leta minulého roku držiteľom oficiálneho rekordu za najväčší počet skonzumovaných hamburgerov v limitovanom čase. Za 60 sekúnd si dokázal poradiť až s piatimi!

Vy ho radšej prekonať neskúšajte a vychutnajte si chuť čerstvej hovädziny po troškách a s každým sústom. Či už v hamburgeri, v steaku alebo skrátka tak, ako to máte najradšej. A nezabudnite pritom na heslo, pri ktorom sa samovoľne rozkmitajú chuťové bunky v očakávaní skvelej hostiny: Slovenská farma.

Extra tip od chovateľa Ľudovíta Labanca z farmy býkov v Jurovej: „Pri výbere mäsa všeobecne platí, že bledšie mäso pochádza od mladých zvierat, tmavšie od starších. O čerstvosti veľa prezrádzajú aj senzorické vlastnosti mäsa. Povrch nesmie byť suchý ani farebne zmenený. Špeciálne na hamburgery odporúčam hovädzie mäso prerastené lojom.“

- reklamná správa -