Dokonalý dezert: Medový nebeský orechový koláč bez múky a cukru

Tak tento koláčik je naozaj božský. Chutí absolútne skvele ak ho raz upečiete, verte, že to budete robiť minimálne každú nedeľu. A navyše, urobíte niečo aj pre svoju postavu, nejde do neho totiž ani gram cukru! Tentokrát sme sa inšpirovali receptom skvelej a šikovnej cukrárky Lucky Gažovej z Lulusbakery.

Tento koláčik chutí úplne božsky

Tento koláčik chutí úplne božsky

Zdroj: Lulus Bakery

Neprehliadnite: Francúzsky toast podľa tradičnej receptúry: Sladké raňajky, ktoré vás zaručene potešia!

”Koláčik je absolútne bez múky, korpus je len z vajec, medu a mletých orechov. Je preto doslova a bez akéhokoľvek preháňania, ľahký ako obláčik. Vďaka medu je vláčny, nie suchý a orechy mu dodávajú tú chuť, akú poznáme od našich starých mám. Nie je pritom treba ani múka a dokonca ani cukor”, hovorí sympatická cukrárka Lucka Gažová. A keďže sviatky sa nám blížia, poďte si s nami túto malú hriešnosť pripraviť. 

Čo budeme potrebovať: 

Na korpus: 

6 vajec – bielky a žĺtky oddelene
150 g pomletých vlašských orechov
5 lyžíc medu 
štipku soli

Na krém:

250g ricotty
250g jemného nízkotučného tvarohu
50ml smotany na šľahanie
3 lyžice medu
1 lyžicu vlašských orechov na ozdobu
med na dozdobenie

Postup: 

V kuchynskom robote si vyšľaháme do tuha vaječné bielky so soľou. Medzitým prešľaháme žĺtky a pomelieme si vlašské orechy. Po tom, ako sú bielka už naozaj vyšľahané do tuha, jemne k ním pridáme žĺtky a premiešame. Postup zopakujeme aj s vlašskými orechmi a medom. Táto časť je naozaj delikátna a musíme pracovať veľmi jemne, opatrne a pomaly. Vaječné bielka sú veľmi jemné a keďže ich klasicky nešľaháme s cukrom, majú tendenciu veľmi rýchlo spadnúť. Ak by ste sa tejto časti obávali, pridajte do nich pár lyžíc cukru a vyšľahajte ich s ním, predídete komplikáciám. Tí, čo chcú koláčik bez cukru, musia byť jemní a opatrní, nie. Hotové nadýchané cesto, ktoré má konzistenciu peny, premiestnime do tortovej formy veľkosti 25 cm a pečieme v rúre pedhriatej na 160 stupňov približne 30 minút. Korpus nám zozlatne a spevnie. Hotový je, keď zapichnutá špajdla vyjde čistá. Upečený koláčik necháme vychladnúť pri izbovej teplote. Trošku spadne, to ale nevadí, nechá priestor presne pre dávku nášho medového krému. Krém pripravíme veľmi jednoduchým zmiešaním a vyšľahaním všetkých surovín. Natrieme ho navrch koláčika, posypeme odloženými orechmi a pokropíme medom. Dobrú chuť!

Prečítajte si: Gaštanová torta s čokoládou: Vyzerá slávnostne a chutí božsky

 

Foto:
Lulus Bakery
Zdroj:
NM

Súvisiace články

Diskusia k článku

comments powered by Disqus

Najčítanejšie články

Staň sa fanúšikom

Starostlivosť o seba