Chcete si zlepšiť trávenie? Recepty od doktora Bukovského vám pomôžu!
Životný štýl, vrátane stravovania, do veľkej miery ovplyvňuje zdravie našej tráviacej sústavy, s ktorým súvisí i celková pohoda organizmu. Správny výber potravín je pre zdravie tráviaceho traktu kľúčové. Ktoré recepty podľa doktora Bukovského podporia trávenie?
Tofu praženica
Rozpis na 2 porcie
- 1 biele tofu, bez tekutiny
- 1 jarná cibuľka, len zelená časť, posekaná najemno
- ¼ čL údenej mletej papriky
- ½ čL kurkumy
- soľ
- repkový olej
Postup
V hlbokom tanieri vidličkou rozpučíme tofu. V panvici na oleji opečieme cibuľku, údenú mletú papriku a kurkumu na zafarbenie. Pridáme tofu, jemne osolíme a dobre zamiešame. Opekáme ešte 5 minút, podľa potreby podlejeme trochou vody.
Čas prípravy: 10 minút
Baklažánová pizza
Rozpis na 4 porcie
- 1 stredne veľký baklažán, nakrájaný pozdĺžne na plátky
- 1 šálka lúpaných sekaných paradajok z konzervy
- 4 PL šošovice (z konzervy), prepláchnutá a odkvapkaná
- 4 PL čerstvej bazalky, nasekaná nadrobno
- 3 PL cesnakového olivového oleja
- 1 bezlaktózová mozzarella, nakrájaná na kolieska
- ¼ šálky čiernych olív, nakrájané na kolieska
- zopár lístkov bazalky, nasekané nadrobno, na ozdobenie
- soľ
- čierne korenie
Ako zvládať vedľajšie nežiaduce účinky chemoterapie a rádioterapie nájdete v PDF materiáloch na stránke www.encyklopedia.akv.sk.
Postup
Plátky baklažánu poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, jemne posolíme a necháme 3 minúty „vypotiť“ a potom ho osušíme. Baklažán pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 15 minút.
Na panvici zohrejeme olej, pridáme paradajky, soľ, čierne korenie, posekanú bazalku a povaríme 5 minút. Pridáme šošovicu aj olivy a varíme ďalšie 2 minúty.
Na upečený baklažán navrstvíme paradajkovú zmes, kolieska mozzarelly a pečieme približne 10 minút pri 180°C, kým sa mozzarella neroztečie.
Na záver ozdobíme hotovú baklažánovú pizzu čerstvou bazalkou.
Čas prípravy: 30 minút
Ako sa účinne pripraviť na chemoterapiu a ako podporiť celkovú liečbu tejto rakoviny? Podrobné informácie nájdete v knihe Zachráňte svoje črevo!
Banánové cookies
Rozpis na 16 cookies
- 4 stredne veľké banány, roztlačené vidličkou
- 4 PL arašidového masla
- 2 šálky ovsených vločiek, pomleté nahrubo
- 2 PL javorového sirupu
- 3/4 šálky pekanových orechov, nasekané nahrubo
- 4 PL kakaa
- 1/2 čL škorice
- štipka soli
Riešte tráviace problémy! Hoci diagnostika a liečba patria do rúk lekára, pomôcť si môžete úpravou stravovania a svojho spôsobu života. Spoľahlivé a overené informácie prináša Ambulancia klinickej výživy na svojej stránke www.encyklopedia.akv.sk, ktorá vám môže pomôcť riešiť existujúce zdravotné problémy!
Postup
V miske zmiešame ovsené vločky, soľ a pekanové orechy. Pridáme roztlačené banány, arašidové maslo, kakao, škoricu a ručne vypracujeme cesto. Vytvarujeme z neho kolieska s priemerom približne 5 cm a poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Cookies pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C 12 minút.
Čas prípravy: 25 minút
Poznámka kuchára
Ak doma nemáte pekanové orechy, môžete ich nahradiť napríklad vlašskými. Recept ozvláštnite aj pridaním dvoch polievkových lyžíc sušených brusníc.
Nová kniha Dr. Bukovského „Zachráňte svoje črevo!“ je už v predaji všade, aj na iPark.sk. Nasmeruje vás k lepšiemu tráveniu, imunite a zdraviu!
- reklamná správa -