Milovníčka zdravej výživy: Mirka Luberdová nám prezradila, ako si urobiť sviatočné jedlá o niečo ľahšie

Milujete vianočnú kapustnicu, zemiakový šalát a koláčiky? No zároveň nechcete aby sa ručička na vašej váhe posunula smerom nahor? Milovníčka zdravej výživy Mirka Luberdová nám prezradila zopár tipov ako na to.

Milovníčka zdravej výživy Mirka Luberdová nám prezradila ako si urobiť sviatočné jedlá o niečo ľahšie

Milovníčka zdravej výživy Mirka Luberdová nám prezradila ako si urobiť sviatočné jedlá o niečo ľahšie

Zdroj: instagram.com/mirkaluberdova

Krásna modelka, mama dvoch detí a ozajstná milovníčka zdravej výživy Mirka Luberdová má v stravovaní jasno. Vie, že to čo človek do tela dá sa vždy prejaví navonok. Preto ak chcete Vianoce prežiť bez ujmy na zdraví a svojej postave, nechajte sa inšpirovať jej tipmi na zdravšie sviatočné variácie. 

Prečítajte si: Rok 2018 bude skutočne výnimočným práve pre toto znamenie: Odhaľte, na koho sa od januára otočí šťastena

"Skúste zemiakový šalát zjemniť gréckym jogurtom a nie smotanou. Na ľahkosti mu to pridá a na chuti nie je veľmi poznať rozdiel. Ja nahrádzam majonézu kešu domácou ,,majonézou". Rybky netreba vysmážať, ale upiecť obalené v rúre na 215-220 stupňov priamo na rošte vystlaným papierom na pečenie. Koláčiky skúste pripraviť z ľahkých ingrediencií ako orechy, datle, hrozienka, pohánka, nastrúhané jablká," odporúča Mirka.

Aj kapustnica môže byť o niečo ľahšia a dokonca aj zdravšia. Len sa budete musieť vzdať svojej milovanej klobásy, údeného, či smotany. No Mirkina zimná verzia kapustovo - fazuľovej polievky vás nielen zahreje, ale budete sa po nej cítiť aj skvele. Je to doslova vitamínová bomba.

Vedeli ste, že maškrtiť sa dá zdravo? Skúste tento rok vymeniť medovníčky za Mirkine hrozienkovo - orieškové brownie. Hoci si zamaškrtíte, tentokrát to bude bez výčitiek. Za to vám ručíme. A navyše chutia božsky. Pre inšpiráciu prikladáme aj recept.

Raw brownie 

Cesto

90g ďatlí
100g hrozienok
400g zmesi rôznych orechov orechov
štipka kardamonu
1 lyžička chai tee korenia
3 lyžičky škorice 
50g kakaový prášok (nemusí) 

Poleva

60 ml kokosového tuku
170 ml javorového sirupu
53 g kakaový prášok

Postup:

Orechy namočíme aspoň na 8 hodín. Potom ich necháme vysušiť, pomôcť si môžeme aj opražením na panvici. V mixéri rozomelieme na múku, nenechávame príliš dlho aby nepustili olej. Datle a hrozienka namočíme do studenej vody, aspoň na 3 hodiny. Scedené ich pridáme k posekaným orechom a rozmixujeme všetko na súvislú masu. Pred dokončením pridáme kakao a zvyšné korenie. Môžeme pridať aj dve lyžice studenej vody, pokiaľ by bola zmes priveľmi hustá. Všetko spolu premixujeme. Zmes vyklopíme do misky a rukou ešte premiešame, aby vznikla súvislá masa. Hotovú zmes dáme do misky vystlanú papierom na pečenie. Roztlačíme po celej dĺžke na súvislú cca 2cm vrstvu. Hotové cesto polejeme raw čokoládou, ktorú si prichystáme roztopením kokosového tuku, rozmixovaného v mixéri s kakaom a javorovým sirupom. Hotové brownie, necháme aspoň na 3 hodiny odstáť v chladničke.

Kešu majonéza

Čo potrebujeme:

150g kešu orechov
1šalotka
1/2 malej lyžičky cesnaku
1/4 hrnčeka čerstvej citrónovej šťavy
2 lyžice kvalitného olivového oleja
štipka himalájskej soli

Postup: 

Prvú si pripravíme kešu majonézu, aby mala čas odstáť v chladničke. Kešu orechy namočíme aspoň na 2 hodiny do studenej vody. Scedené orechy následne mixujeme v mixéri so šalotkou, citrónovou šťavou,cesnakom a soľou, do krémovej konzistencie. Ak treba môžete pridať pár lyžíc studenej vody. Na dosiahnutie krémovej konzistencie na koniec postupne pridajte olivový olej. Uistite sa, že vám olej naozaj chutí aj samostatne, aby ste si nepokazili chuť majonézy. Hotový krém dáme v uzavretom sklenom poháry do chladničky. Takto by mala vydržať 2 týždne.

Čo poviete, neskúsite tento rok štedrovečernú večeru tak trochu inak?

Foto:
instagram.com/mirkaluberdova
Zdroj:
NM

Diskusia k článku

comments powered by Disqus

Najčítanejšie články

Staň sa fanúšikom

Starostlivosť o seba