Domáci kváskový, špaldovo-ražný chlieb: Ak ho raz ochutnáte, nikdy nebudete chcieť iný

Objavili sme recept na perfektný kváskový chlieb, ktorý zvládnete aj vtedy, ak ide o vašu premiéru v jeho pečení. Navyše chutí absolútne fantasticky.

Domáci kváskový chlieb podľa tradičnej receptúry

Domáci kváskový chlieb podľa tradičnej receptúry

Zdroj: Profimedia

Ak aj vy milujte vôňu čerstvo upečeného chleba, prečo si ho nepripraviť aj doma? Navyše takto pripravený je nielen oveľa chutnejší, ale aj zdravší

Čo budete potrebovať:  

500 g celozrnnej ražnej múky
500 g špaldovej múky
600 ml vody
domáci kvások
1 lyžica soli
1 lyžica rasce

Postup:

1. Najskôr si pripravíme kvások. 4 lyžice múky a 1 dl vlažnej vody prikryjeme dobre priepustnou utierkou, uložíme na teplé miesto. Tri dni každé ráno cesto premiesime, podľa potreby pridáme múku. Takto získate 300 g kvásku na pečenie chleba. Z neho do čistej zaváracej fľaše odoberte 1 - 2 PL na ďalšie pečenie. Skladovať ho môžete i týždeň v chladničke.

2. Múku preosejeme a rozdelíme na polovicu. Do jednej polovice pridáme soľ, rascu, podľa chuti rôzne semienka, vlažnú vodu, kvások a vypracujeme riedke cesto. Postupne do neho do prisypeme aj druhú polovicu múky. Cesto necháme vykysnúť do druhého dňa.

3. Z vykysnutého cesta vytvarujeme bochník. Teplovzdušnú rúru predhrejeme spolu s plechom alebo misou z varného skla na 200 °C a vložíme  bochník chleba. Ostrým nožom urobíme zárezy, aby vzduch mohol unikať a pečieme. Prvých 15 minút prikrytý, následne rúru stiahneme na 180 °C a pečieme ďalších 45 minút. Chlieb je upečený, ak je kôrka sfarbená do hneda. 

Dobrú chuť!

Prečítajte si: VIDEO: Fotografka Michaela stojí za projektom Bratislava: Takto sa dostala k foteniu a získala si tisíce fanúšikov 

Foto:
Profimedia
Zdroj:
NM

Súvisiace články

Diskusia k článku

comments powered by Disqus

Najčítanejšie články

Staň sa fanúšikom

Starostlivosť o seba