Ako zvládnuť veľkonočné pečenie „ľavou zadnou“

Veľkonočné sviatky nie sú považované za tak stresujúce obdobie ako Vianoce. No nie je to celkom tak. Od gazdiniek sa očakáva, že si šibačov a hostí uctia v duchu tradícií a bude ako upratané, tak aj navarené, a najmä napečené. Bojíte sa, že to nezvládnete, pretože pečenie nie je vašou silnou stránkou? Máme pre vás niekoľko tipov, ako si ho uľahčiť a spríjemniť.

Zdroj: kaufland.sk

  1. Pripravte si rúru

Veľká noc je obdobím, v ktorom býva rúra naplno využitým spotrebičom. Aby gastronomický nápor vydržala a ostala po sviatkoch jari naďalej pekná, je potrebné poskytnúť jej vhodnú údržbu. Pred jej používaním by ste sa mali presvedčiť, či na povrchoch neostali zvyšky potravín z predošlého pečenia.  Vnútorný priestor rúry je optimálne čistiť po každom použití, prípadne kým nie sú fľaky ešte pripálené. Na ťažšie odstrániteľné nečistoty je vhodné používať špeciálne prostriedky na čistenie rúr a grilov, ktoré účinne rozpúšťajú mastnotu i zapečené škrobové a cukrové zložky potravín. Chcete si čistenie maximálne uľahčiť? Odborníci na spotrebiče radia zadovážiť si rúru s funkciou pyrolytického čistenia. Čistí doslova sama, dokonca aj v rohoch a drážkach. Táto funkcia zvýši teplotu na 500 °C, čím sa všetky zvyšky jedál premenia na popol a na vás zostane už ho iba poutierať.

  1. Rozhodnite sa

Máme samozrejme na mysli rozhodnúť sa, aký druh koláča budete piecť. Ak sa teda nechcete uhnať a robiť viacero druhov. Myslite na to, že menej je niekedy viac. K Veľkej noci sa tradične pečie veľkonočný baranček, mazanec, veniec alebo torta. Avšak, fantázii sa medze nekladú a môžete si urobiť tematické medovníky či muffiny, ktoré pripravíte ako zvyčajne, akurát ich výzdobu prispôsobíte príležitosti. Ak si trúfate, kľudne môžete vyskúšať aj veľkonočné judáše, čo sú typické veľkonočné koláče z kysnutého cesta. Menej odvážne dámy si to môžu uľahčiť a využiť akciu na už hotového veľkonočného barančeka v Kauflande.

  1. Správne načasujte nákupy

Vedeli ste, že podľa prieskumov začínajú Slováci s nákupmi počas veľkonočného týždňa už na jeho začiatku a na Zelený štvrtok dosiahne nakupovanie až dvojnásobnú intenzitu? Zrejme preto, že Veľký piatok a Veľkonočný pondelok sú sviatkami, čo znamená, že tento rok už počas nich nenakúpite. Ak sa chystáte piecť, zabezpečte si včas dostatok potrebných surovín, ako tuky na pečenie, maslo, múka a cukor.

  1. Majte dostatok vajec

Prečo práve vajec? Okrem toho, že sú symbolom života, znovuzrodenia, a teda aj Veľkej noci, budete ich potrebovať aj ako hlavnú surovinu do väčšiny veľkonočných dobrôt a na pečenie. Vajcia sú zdrojom vysoko kvalitných bielkovín (13 %) a lipidov (12 %) s vysokým obsahom esenciálnych (nenahraditeľných) mastných kyselín. Okrem toho obsahujú vitamíny A, E, D, riboflavín a kyselinu pantoténovú. Z minerálnych látok v sebe ukrývajú najmä Fe, P, Ca a K. Konzumácia vajec v primeranom množstve nemá vplyv na obsah cholesterolu v krvi, funkcie cievnych stien, ani na kardiovaskulárne ochorenia. Bonus navyše: Od 3. marca 2018 Kaufland dlhodobo zlacnil vajcia zo slovenských chovov.

  1. S chuťou do toho!

Konečne máte prípravy za sebou a pustili ste sa odvážne do pečenia, no dejú sa vám samé zlé veci? Tu je prvá pomoc pre neskúsených kuchárov:

ZRAZIL SA VÁM KRÉM? Stačí, ak ho dáte do misky nad hrniec s vriacou vodou a nahrejete ho. Krém začne pomaličky rednúť a vy ho môžete veľmi jednoducho vmiešať do peny.

MÁTE V POLEVE HRUDKY? Čokoládu rozpúšťajte vo vodnom kúpeli alebo nad parou. Vždy ju však rieďte na malé kúsky nakrájaným, stopercentným tukom. Ak sa však nejaké hrudky predsa len objavia, polevu zrieďte horúcou vodou a dohladka ju vymiešajte.

PRILEPILI SA VÁM KOLÁČIKY K PLECHU? Nevadí. Dajte ich na chvíľu nahriať späť do rúry a potom ich z neho rýchlo zložte. Pomocnú ruku vám podá aj papier na pečenie.

BOJUJETE S FORMOU NA BARANČEKA? Radšej ho vyklápajte hneď po upečení. Ak však stále nechce ísť von, skúste ním jemne klepnúť o hranu stola alebo ho na chvíľu položte na mokrú utierku. Dôležité je myslieť na túto možnosť ešte pred pečením. Formu vymastenú tukom vložte na chvíľu do chladničky a až potom do nej dajte múku.

PREMENILO SA VAŠE CESTO NA LEPIDLO? Najčastejšou chybou je, ak pri vaľkaní cesta meníte smer valčeka. Lepšie urobíte vtedy, ak ho meniť nebudete a radšej pootočíte cesto. Dôležitá je však aj múkou posypaná doska a valček.

ZÁPASÍTE S LÚPANÍM ORECHOV? Pomocnú ruku vám podá mlieko. Orechy pred lúpaním namočte na noc do studeného mlieka. Budú sa vám lúpať lepšie a nebudú také sklovité. V prípade lieskových orechov je postup ešte jednoduchší. Ľahko ich ošúpete vtedy, ak ich najskôr nasucho opražíte na teflónovej panvici. Potom ich už len stačí vyšúchať v utierke.

 

Doprajte svojim blízkym to najlepšie, vycibrite svoje pečenie do dokonalosti a nebojte sa ani kulinárskych experimentov. Všetky ingrediencie na veľkonočné pečenie nájdete v Kauflande.

 

Pečieme s foodblogerkou Ninou Táborskou: Veľkonočné plnené koláčiky

 

Ingrediencie:

3 vajcia M/L, 3 lyžice hnedý cukor, 1 lyžica kvetový med, 110 g maslo, 170 g K-Classic hladká múka, 10 g pomleté K-classic vlašské orechy, 1 prášok do pečiva, 1 väčšia najemno nastrúhaná mrkva, 1 najemno nastrúhané jablko, štipka soli

Plnka:

250 g tvaroh s príchuťou citrónového koláča,2 lyžice K-Classic Mascarpone, šťava z polovice citróna, 1 balíček vanilínový cukor

Zdobenie:

Parížska šľahačka čokoládová, čokoládové vajíčka, veľkonočná posýpka

Postup:

Rúru si rozohrejeme na 180 stupňov. V mixéri vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny, pridáme med a zmäknuté maslo. Bielka odložíme do čistej misky. Múku zmiešame s práškom do pečiva, orechovou posýpkou a štipkou soli. Nastrúhame mrkvu a jablko, zmiešame dokopy. Do žĺtkovej zmesi za stáleho miešania pridávame múkovú zmes. Vytvoríme cesto, do ktorého primiešame mrkvu s jablkom. Na záver vyšľaháme bielka do tuhého snehu a špachtľou ho primiešame k cestu. Tvaroh rozmiešame s mascarpone, vanilkovým cukrom a citrónovou šťavou. Do pripravených košíkov na pečenie dáme na spodok jednu lyžicu cesta, lyžičku tvarohovej plnky a zalejeme ďalším cestom do ¾ košíka. Pečieme v rúre približne 20 minút, až pokým nie sú koláčiky upečené do zlatista. Vytiahneme z rúry a vychladnuté ozdobíme vyšľahanou parížskou šľahačkou a veľkonočnými vajíčkami, prípadne posýpkou.

Dobrú chuť a veselú Veľkú noc vám želá Kaufland.

- reklamná správa -

Foto:
kaufland.sk
Zdroj:
PR článok

Vysetrenie.sk

PlniElanu.sk

Najčítanejšie články

Staň sa fanúšikom

Starostlivosť o seba