6 slovenských superpotravín, za ktoré môžeme byť vďační: Tieto sa oplatí zaradiť do jedálnička!

Boom superpotravín je obrovský. Z každej strany sa na nás valí množstvo surovín, ktoré nesú exotické názvy. Ako je to však s potravinami, ktoré sú vypestované na Slovensku?

6 slovenských superpotravín, za ktoré môžeme byť vďační

6 slovenských superpotravín, za ktoré môžeme byť vďační

Zdroj: Profimedia

Zamýšľali ste sa niekedy pri svojom nákupe v potravinách nad tým, odkiaľ daný produkt pochádza. Ak áno, siahli ste potom po slovenskom výrobku, namiesto zahraničného? Nie nie, toto nie je reklama na podporu slovenského trhu. Dnes si predstavíme 6 potravín, ktoré sú pôvodom naše, domáce a môžu niesť oslovenie superpotraviny. Ich výživové hodnoty siahajú do nebies a vo vašom jedálničku by určite nemali chýbať. Obrovskou výhodou je ale fakt, že sú pre naše telo prirodzené. Sú rýdzo slovenské, tak ako my Slováci, a preto sa nám ľahšie trávia a uľahčujú nám spaľovanie tukov.

Prečítajte si tiež: Nápoj, ktorý naštartuje metabolizmus: Podporí činnosť čriev a na telo má skvelé detoxikačné účinky

1. Strukoviny zlepšujú fuknčnosť mozgu

Na tých vyrastali naši predkovia. A aj vďaka šošovici, fazule a cíceru mali skvelé trávenie a plné bruchá po výdatnom obede z nich. Nie je tomu len tak pre nič za nič. Strukoviny obsahujú množstvo vlákniny a taktiež ľahko stráviteľných bielkovín, ktoré sú veľmi kvalitné. Rozdielnosť strukovín poznáte práve vďaka ich farbe. Napríklad taká červená šošovica obsahuje viac antioxidantov ako tropické citrusy. Tiež je bohatá na vitamín B6, ktorý zlepšuje funkčnosť mozgu. Cícer je plný železa, vápnika či horčíku a aj látky tzv. cholínu, ktorý pozitívne vplýva na našu nervovú sústavu. Vďaka týmto pozitívnym vlastnostiam by sa strukoviny mali na vašom tanieri objaviť aspoň 3-krát do týždňa. 

2. Bojujte brokolicou proti chorobám

Krásne zelená zelenina je bohatá na vitamín C a A. Taktiež obsahuje látky zvané fytochemikácie, ktoré majú protirakovinotvorné účinky. Odbúravajú nebezpečné látky a zlepšujú tak činnosť celého organizmu. Je pravda, čo sa hovorí o brokolici a jej tepelnej úprave. Odporúča sa ju iba naparovať, prípadne blanžírovať. V obdobiach nádchy a chrípky je brokolica účinnou zbraňou aj proti týmto chorobám.

3. Červené hrozno spôsobuje dlhovekosť

Na svoje si v zozname slovenských superpotravín prídu aj vinári. Červené hrozno obsahuje fytochemikácie, ktoré sa nachádzajú v celom plode, teda aj v šupke a jadrách. Sú známe svojím pôsobením na dlhovekosť a tiež pozitívnymi účinkami na srdce. Tak ako aj pri iných potravinách, aj pri hrozne rozhoduje jeho farba. Čím tmavšie, tým lepšie. Červené hrozno je oveľa bohatšie na aktívne látky ako jeho zelený súrodenec. 

4. Pstruh má pozitívne účinky na srdce

Kráľ slovenských vôd, na ktorého mnohí z nás zabúdajú, má veľmi pozitívne účinky na náš organizmus. Obsahuje ľahkostráviteľné bielkoviny a množstvo omega-3 mastných kyselín, ktoré predchádzajú vzniku srdcových chorôb. Pstruh obsahuje aj vitamín D a na našom jedálničku by sa mal vyskytnúť aspoň 2-krát za týždeň. Preto, keď pôjdete nabudúce kupovať ryby na váš stôl, skúste slovenského pstruha uprednostniť pred lososom.

5. Med nezaťažuje trávenie

Kvalitný med od včelára by mal vo vašej kuchyni nahradiť akékoľvek iné sladidlo. Obsahuje totiž najlepšie spracovateľnú glukózu a fruktózu, akú si naše telo môže priať. Tieto typy cukrov nezaťažujú naše trávenie a dokážu nás okamžite nabudiť potrebnou energiou. Med má skvelé účinky aj pri prechladnutí, pretože pôsobí antibakteriálne. Preto sa pri chrípke odporúča piť čaj z citrónu a medu.

Mohlo by vás zaujímať: Ktoré ovocie v lete konzumovať, aby sme dopĺňali tekutiny, ale nezakyslovali si organizmus?

6. Červená kráľovná cvikla je plná pozitív

V posledných rokoch zažíva krásne červená cvikla svoj veľký návrat do našich jedálničkov. Cvikla bráni kôrnateniu tepien a tiež podporuje činnosť pečene. Pôsobí močopudne a zbavuje telo nadbytku sodíka. Ak sme sa vás stále nepresvedčili, budeme vymenovávať jej pozitívne vlastnosti aj naďalej. Je zdrojom železa a kyseliny listovej a podporuje trávenie. Cvikla má tiež detoxifikačné účinky a pôsobí aj ako zvyšovač tlaku. Je vhodná aj pre športovcov, pretože podporuje vytrvalostný výkon.

Foto:
Profimedia
Zdroj:
PC

Súvisiace články

Vysetrenie.sk

Diskusia k článku

comments powered by Disqus

Najčítanejšie články

Staň sa fanúšikom

Starostlivosť o seba