Presunúť na hlavný obsah

Vynikajúci cisársky trhanec s jahodami: Špecialita rakúskych kráľov, ktorá vám spraví deň sladším

Recepty

Dali by ste si sladké raňajky do postele, avšak už nemáte chuť na palacinky či klasické americké lievance? Skúste recept, ktorý pochádza ešte z dôb cisára Jozefa II..

O tom, ako vznikol vynikajúci dezert cisársky trhanec, kolujú rôzne fámy. Je však známe a viac ako možné, že si ho na svojom stole vychutnával už cisár Jozef II. Rakušania sú na toto jedlo právom hrdí. Je jednoduché a rýchle a pritom tak chutné, že vám po ňom na tanieri nezostane ani kúsoček. 

Prečítajte si tiež: Lahodný májový čokoládový koláč: Najlepší dezert na nedeľný stôl

Trhanec má podobnú textúru ako lievance a nelíši sa príliš ani od obľúbených palaciniek. Nezáleží mu však na forme tak, ako jeho predchodcom. Môžete si ho vychutnať s čerstvým ovocím, s kompótom ale aj so šľahačkou či javorovým sirupom. 

Na cesto budeme potrebovať: 

120 g hladkej múky
200 ml mlieka
4 vajíčka
30 g kryštálového cukru
1 lyžička soli

Na pečenie si pripravte:

80 g masla
60 g práškového cukru

Na ozdobu použijete:

500 g čerstvých jahôd
vanilkový cukor na posypanie 

Mohlo by vás zaujímať: Čučoriedkový cheesecake s horkou čokoládou: Božský recept podľa food blogerky Simony Škodovej

Postup:

1. V miske si zmiešame žĺtky s cukrom a postupne budeme striedavo pridávať mlieko a múku. 
2. Z bielkov si vymiešame tuhý sneh, ktorý na zľahka primiešame do vzniknutej zmesi v miske. 
3. Na panvici si rozpálime maslo, na ktoré vylejeme hrubšiu vrstvu cesta. Opekáme ho dozlatista. 
4. Po chvíľke si cesto otočíme na druhú stranu, necháme asi 1 minútu piecť. Pointou trhanca je, že ho na panvici natrháme na menšie kúsky. Ďalej opekáme dozlatista. 
5. Vzniknuté trhance zasypeme práškovým cukrom a necháme skaramelizovať. 
6. Na dochutenie môžeme použiť vanilkový cukor a posypať ním vrch trhanca. 
7. Očistíme si jahody, ktoré celé jedlo krásne prevoňajú a dodajú mu sviežosť. 

Dobrú chuť!