Presunúť na hlavný obsah

ZÁKULISIE PRÍPRAV OSCAROVÝCH RÓB

Móda

Móda v Hollywoode je veľký biznis. Hoci napríklad Chanel nikdy neplatil žiadnej hviezde za to, že si na udeľovanie Oscarov oblečie jeho róbu, niektoré módne domy za podobnú "službu" zaplatia herečkám aj pol milióna dolárov. Nájdu sa však medzi nimi aj také, ktoré takéto ponuky odmietajú a radšej si oblečú to, čo chcú - znalci hovoria s istotou o dvoch menách z tejto kategórie: Angelina Jolie a Nicole Kidman. Stylistov však nešetrí žiadna celebrita.

Kým si na udeľovanie cien Americkej akadémie filmových vied a umení oblečie herecká hviezda róbu niektorého módneho dizajnéra, treba toho urobiť veľa. Stylisti musia ponúknuť niekoľko možností a každá z nich musí byť dokonalá. Ak nie je, hľadajú sa ďalšie. Keď sa podarí vybrať vhodného kandidáta, prichádza fáza zháňania správnych topánok a doplnkov. A potom čakanie v napätí, či hviezda výber schváli. Pokojne sa totiž môže stať, že sa jej definitívna verzia nebude pozdávať a všetko sa začne odznova. Nielen preto však stylisti prežívajú pred udeľovaním Oscarov veľmi rušné dni: Pracujú s vedomím, že ich klienti môžu hocikedy vymeniť za konkurenta. Veď aj mená ako Philip Bloch či Jessica Paster, ktoré v 90. rokoch minulého storočia stáli pri zrode práce stylistu celebrít, zostávajú dnes v tieni čerstvejších workoholikov ako Cristina Ehrlich, ktorá obliekala napríklad Penelope Cruz či Jessicu Biel alebo Rachel Zoe, ktorá sa v ostatnom čase starala o Cameron Diaz, Anne Hathaway alebo Keiru Knightley.
82. ročník udeľovania cien americkej filmovej akadémie by podľa stylistov mal byť farebný. Podľa toho, čo bolo vidno v najnovších kolekciách haute couture v Paríži, sa odhaduje, že na otázky reportérov ohľadom oblečenia zaznejú na červenom koberci odpovede ako Armani Privé, Chanel, Valentino, John Galiano či Ellie Saab. Domenico Vacca, ktorý sa pred časom staral o styling Renée Zellweger, Jodie Foster, Glen Close či Mickeyho Rourkea, očakáva aj veľa zaujímavých detailov, šifónu a hodvábu. Robert Verdi, ktorý pracoval pre Hugha Jackmana či Terrenca Howarda, si zasa myslí, že hviezdy budú žiariť aj vďaka dramatickému looku. Budú sa snažiť vystihnúť správnu mieru v atmosfére ekonomických problémov a nedávnej tragédie na Haiti, takže urobia všetko pre to, aby príliš nezdôrazňovali vlastnú dôležitosť. Napriek tomu však podľa znalcov prítomné hviezdy nepoľavia v snahe využiť svoj pobyt na takom významnom podujatí na to, aby dostávali stále viac ponúk na filmovanie, fotenie obálok módnych magazínov a do kampaní pre kozmetické firmy.