Presunúť na hlavný obsah

Gumáky ovládli nohy celého sveta

Feminity

V gumákoch sa kedysi plahočili rybári v potokoch alebo ľudia pracujúci na rozmočenom poli. Dnes sa z gumovej čiernej a khaki hrôzy zrodil módny trend všetkých možných farieb a vzorov. Letné búrky alebo vytrvalé jesenné dažde vás už nemusia obťažovať, môžete si hopsať po mlákach a nohy zostanú do nitky suché.

Gumáky zažili renesanciu na hudobných festivaloch, kde sa ukázali hodné zlata. Nie je bohviečo zabárať sa do rozbahnenej trávy v teniskách alebo žabkách, preto sa táto vodotesná obuv stala nevyhnutnou výbavou každého ruksaku, a to aj v prípade, že predpoveď počasia sľubuje slnko a sucho. Zákon schválnosti búrku proste zariadi. Festivalové lúky však nie sú ani zďaleka jediné miesta, kde  si gumáky nájdu využitie.

Rovnako prší aj v meste, cestou do práce alebo na rande. Ak netúžite mať gumáky na nohe celý deň, poslúžia vám aspoň na suché premiestnenie z bodu A do bodu B, kde sa potom môžete prezuť hoci do lodičiek. Kto ich však raz vyskúša, nebude prezúvanie potrebovať. Gumáky sú pohodlné, praktické a dnes aj nanajvýš štýlové. Hodia sa k sukni, džínsom, teplákom i kraťasom. Hneď po ich gumených príbuzných žabkách je to asi druhá najuniverzálnejšia obuv.

Okrem toho, že máte nohy v suchu, gumáky vám chránia nohavice, silonky alebo holé nohy pred fŕkajúcim blatom a po tom, čo prídete domov, ich stačí len strčiť pod sprchu a sú ako nové. Dalo by sa povedať, že gumáky sú obuv lenivého človeka, pretože nemusí riešiť, aké je vonku počasie a čo si oblečie a obuje. Zaváňajú slobodou. A presne takí ľudia si ich najčastejšie aj obúvajú. Ktorí sa neboja zvedavých pohľadov a netypických doplnkov.

V obchodoch dnes nájdete gumáky všetkých možných farieb, vzorov a dokonca už aj druhov. Okrem klasických po kolená sa objavujú do polovice lýtka alebo členkové. Tigrované, zebrie, s guličkami, hviezdami a smajlíkmi, pásikavé, kvetované aj jednofarebné. Pre klasikov sú tu čierne, pre elegantných na opätkoch, pre zimomrivých s kožušinou. Do kolekcií ich zaradili aj najvychytenejšie módne domy a nechýbajú ani v botníkoch známych osobností.

Katie Price sa nebojí ružovočerveného lakovaného modelu a hrdo ho kombinuje s bielou minisukňou. Speváčka Sophie Ellis Bextor ich obula k romantickým šatám a čiernym pančucháčom, zatiaľ čo Daisy Lowe to poňala rockovo a s farbami to nepreháňala. Kate Moss je na festivaloch ako doma a bez gumákov sa ani nepohne. Upršané ulice presvieti Keira Knightley, ktorej na nohách svietia žiarivo žlté gumáky. Podobne trčí z davu aj herečka Jennifer Garner, ktorá sa nebála pridať ešte aj žltú sukňu. Do gumákov sa často nosia hrubé nadkolienky, ako to vidno na Pixie Geldof.
 
Nezabudnite, že gumáky treba kúpiť radšej o číslo väčšie ako menšie. Keď raz začnú tlačiť, guma nepovolí, ale do väčšej topánky napcháte hrubú ponožku a bude vám pekne teplúčko. Už len naberte odvahu, nájdite tie správne a užívajte si čľapkanice.