Presunúť na hlavný obsah

Boris Hanečka a Lukáša Kimlička radia čo si obliecť

Feminity

Jeseň je síce už v plnom prúde, ale i tak sa oplatí prečítať si nasledujúce riadky. Predstavujú totiž módne vychytávky i na zimu. Ak máte v šatníku veľa kože, kožušín, vysokých čižiem či pánskych doplnkov, máte vyhraté. Práve to je módne gro tohtoročných chladných mesiacov podľa slovenských módnych návrhárov Borisa Hanečku a Lukáša Kimličku.

„Absolútnym hitom na, počudovanie všetkých, sa stali kožušiny,“ hovorí Boris Hanečka. „Bolo ich najviac za posledných osem rokov, objavili sa prakticky v každej kolekcii. Niekde boli veľmi ostentatívne, niekde veľmi dekoratívne, inde veľmi jemne a citlivé. Boli použité ako parkety, teda zošívané, niekde celkové. A boli všade. Nosia sa „yeti“ topánky, šaty doplnené lemami kožušiny, kožušina na kabelkách.“ Módny dom Chanel prišiel dokonca s kolekciou inšpirovanou ľadovými medveďmi, kryhami a podobne,  ale všetky kožušiny boli umelé. Hanečka dodáva, že luxusná značka ako Chanel si to môže dovoliť, pretože kožušiny sú veľmi precízne imitované a bol tam istý odkaz na eko.

Ďalším trendom je podľa neho štýl „ako chlapci“. Ženy sa nemusia báť obliecť si sako či frak s tým, že budú vyzerať príliš mužsky. „Naopak, je to veľmi femínne, lebo strihy sú upravené na ženu. Je tam istá ležérnosť, nádherná póza v bielej košeli a na tom čierne sako alebo frak, malý motýlik. Už to nie je trápne, v súčasnosti to je veľmi fresh a veľmi ženské.“ Hanečka prízvukuje, že mužský štýl neznamená ostrihať si vlasy nakrátko, ale naopak. Dlhé vlasy spolu s mužskými doplnkami akými sú pánske lakované topánky, smoking, bužírka či cylinder pôsobia veľmi žensky.

I túto jeseň a zimu sa nechali módni tvorcovia inšpirovať retrom. Na výslní sú 50- te roky na čele s Ginou Lollobrigidou a ostatnými hollywoodskymi divami, ale aj talianska móda. Jedným z trendov je tzv. španielsky dekolt, už od ramienok veľmi vystrihnutý okrúhly dekolt, ktorý však nie je vulgárny. K nemu si oblečte úzku ceruzkovú sukňu alebo od pása rozšírený „diorovský“ strih. Na 50-te roky sa nadpája aj veľmi dobrý trend „tón v tóne“. Znamená to, že si zladíte minimálne tri kusy oblečenia, napríklad nohavice s blúzkou a s rúžom. Posledných päť rokov radili návrhári zelené topánky s červenou kabelkou pre mladistvý look. „Také priekopníčky si budú dávať aspoň tri veci, ktoré ladia a bude to provokačné. Nebude to výsmech, retro v najvtipnejšej podobe,“ dodáva Hanečka.

Lukáš Kimlička dopĺňa trendy tohtoročnej jesene a zimy o kožené kúsky a vysoké čižmy. „Túto sezónu sú trendom čižmy vysoko nad koleno s guľatou špicou  a s vražedne vysokým opätkom. Neviem si to predstaviť na našich chodníkoch a poľadoviciach, ale je to trend. Samozrejme, pochybujem, že žena, ktorá ide do práce pešo cez celé mesto, si obuje tieto topánky. Nosia ich len ženy, ktoré vystúpia z auta a sú v práci.“ Okrem vysokánskych čižiem je stále v kurze koža. Kožené nohavice, bundy, saká a veľké kožené tašky. Nosia sa všetky kožené, latexové a lesklé povrchy.