Presunúť na hlavný obsah

AVATAR: VIAC AKO FANTÁZIA

Zábava

Už o pár dní sa na slovenské kinplátna dostane film, ktorý si nesie so sebou status kasového trháku. Oscarmi ovenčený James Camerom predstavuje svoj najnovší film Avatar. Neuveriteľných 10 rokov čakal film na dobu, kedy technológie dosiahli úroveň režisérovej fantázie a scenár sa preniesol na plátna kín, kam sa dostáva ocenený ako najlepší film roka 2009, ale aj film, ktorý zmenil filmovú históriu.

Avatar rozpráva príbeh o dvoch odlišných civilizáciách, o dvoch odlišných pohľadoch na život. Jedna stojí na prahu nového objavu a nebojí sa pre svoj zisk spraviť čokoľvek a druhá otvára svet plný fantázie, neuveriteľných zázrakov. Pandora je novoobjavená planéta, na ktorej žijú v súlade s prírodou mierumilovní obyvatelia Na´vi. Pandora je snová krajina plná neskutočných divov človekom do vtedy nevidených. Výskumná posádka zo Zeme však objavila na tejto planéte nerastné bohatstvo nevyčísliteľnej hodnoty a pre jej získanie je ochotná aj prelievať krv. Na pozadí diplomatickej misie sa skrýva skutočný zámer zisku a podmanenia národu Na´vi. A to je možné len jednou cestou, stať sa jedným z nich. Avatarom. Genetickým identickým hybridom človeka a Na´vi, ovládaného pomocou mysle oddelenej od tela. Avatar ale rozpráva aj príbeh, kedy sa dve odlišné civilizácie spojili, aby dosiahli jeden cieľ, za ktorý sú ochotní položiť aj svoje životy. Príbeh ochrnutého vojaka Jake Sullyho, ktorý dostal na Pandore novú šancu na život. Dostal telo Avatara. A je na ňom, aby s pomocou Na´vi princeznej Neytiri zachránil planétu Pandora od jej podmanenia a zničenia nenásytným človekom.
Avatar je výzva pre Jamesa Camerona ako sa zapísať do povedomia ľudí najimpozantnejším filmovým projektom, ktorý bol kedy na svete vytvorený. A James Cameron výzvy akceptuje a hrdo pokoruje všetky doterajšie pravidlá, čo filmový priemysel mal. Jeho sny a fantázie sa pomocou jeho filmov stávajú skutočnými.