Presunúť na hlavný obsah

Angelina Jolie ako agentka Salt

Zábava

Evelyn Salt (Angelina Jolie) ako agentka CIA zložila sľub vernosti, cti a lásky k vlasti. Jej oddanosť sa ale stane dôvodom mnohých otázok po tom, čo ju ruský dezertér obviní, že je ruskou špiónkou. Salt sa vydáva na útek a využíva svoje schopnosti a dlhoročné skúsenosti v úlohe tajného agenta na to, aby unikla prenasledovateľom. Jej snahy dokázať, že je nevinná, len potvrdzujú dohady o jej skutočných motívoch. Boj s časom o odhalení pravdy o jej pravej identite pokračuje a vo vzduchu stále visí hlavná otázka: Kto je Salt?

Na začiatku cesty k vzniku tohto špionážneho thrilleru stála bezcieľna poznámka, ktorú Jolie pred niekoľkými rokmi poznamenala. „Pred niekoľkými rokmi som sa stretla so zástupkyňou predsedu predstavenstva Sony Pictures Amy Pascal a náhodou prišla reč na to, že akurát pripravuje novú Bondovku,“ spomína Jolie. „Len tak som nadhodila, že by som chcela byť Bondom. Bol to len drobný vtip, ale Amy neskôr tento projekt zaujal."

Scenárista Kurt Wimmer napísal hlavnú rolu Salt pôvodne pre mužského predstaviteľa. Na pôvodnom scenári spolupracoval s producentom Sunilom Perkashom, ktorý s ním prišiel za producentom Lorenzom di Bonaventurou a za Amy Pascal v Sony. Oni potom oslovili režiséra Phillipa Noyca. Rovnako ako v prípade iných filmov, prešiel neskôr scenár viacerými úpravami, ale dôležitá zmena prišla až po tom, čo si tvorcovia filmu v hlavnej úlohe predstavili práve držiteľku Oscara Jolie, ako jednu z mála herečiek na svete, ktoré sú schopné hrať hlavnú úlohu v akčnom filme. Z Edwina Salta sa veľmi rýchlo stala Evelyn Salt.

„Mali sme veľmi inteligentný scenár, ktorý sa nám všetkým náramne páčil a v ňom figurovala pozoruhodná a komplexná hlavná postava, takže predstava, že by sa tejto úlohy ujala Angelina, bola zrazu úplne jasná,“ hovorí Perkash. „Je to úžasná herečka, ktorá je schopná dodať našej tajomnej hrdinke dušu a jedinečný zmysel pre skutočnosť. To, aby boli v našom fantastickom príbehu reálne prvky bolo pre nás veľmi dôležité a boli sme naozaj nadšení, keď Jolie prejavila o hlavnú úlohu záujem.“

„Keď sme zmenili pohlavie hlavnej postavy, začali sme znovu rozoberať dynamiku každej jednej scény,“ vysvetľuje producent Lorenzo di Bonaventura. „Neriešili sme len to, či by sa žena rozhodovala rovnako ako muž, ale tiež to, ako by na ženu reagovali ostatné postavy, či by sa ich chovanie nejako zmenilo. Bola to veľkolepá zmena, ktorá postupovala celým scenárom.“

Vo filme je Evelyn Salt, agentka CIA, obvinená z toho, že je ruskou špiónkou. Zrútil sa jej celý svet, ale Salt sa nemieni zastaviť naozaj pred ničím, len aby dokázala svoju nevinnosť – jej snahy uniknúť zadržaniu však len znásobujú podozrenia, ktorým čelí.

Ako to napokon dopadne uvidíte v kinách od 12. augusta.