Presunúť na hlavný obsah

Richard Müller má nový videoklip k skladbe Hluk

Zábava

Keď vznikla myšlienka ponúknuť širokej verejnosti pesničku „Hluk“ z aktuálneho albumu Richarda Müllera, aby k nej nakrútili klip vlastnými silami a podľa vlastných predstáv, spevák ňou nebol nadšený. Videoklip, ktorý poslal na poslednú chvíľu do súťaže Ado Juráček však speváka presvedčil o tom, že meno víťaza je už známe. FEMINITY vám ponúka nielen exkluzívnu premiéru klipu, ale i informácie o tom, ako vidí spoluprácu s víťazom Richard Müller.

„Je pravda, že som nebol nápadom môjho manažéra veľmi nadšený, pretože ja tieto priame konfrontácie nemám rád. Vždy za tým vidím nebezpečenstvo sklamania, výbuchu...,“ začína svoje rozprávanie pre FEMINITY Richard Müller. Ako hovorí, výroba klipu nie je jednoduchá záležitosť a ľudia na to potrebujú kvalitnú techniku a najmä množstvo času. Napokon sa však nechal presvedčiť a výsledkom bolo približne 20 prihlásených videoklipov ku skladbe Hluk.

„Počas súťaže som mal jeden vo výhľade, ktorý sa mi naozaj páčil, ale potom prišiel Adov Juráčkov klip, ktorý ma jednoznačne postavil pred hotovú vec. Myslím si, že nemal konkurenciu, pretože bol natoľko čistý a exaktný,“ netají nadšenie spevák. Podľa jeho slov ho Juráček presvedčil o tom, že je to mladý človek, ktorý vie o čo mu ide a nebol to len pokus. To čo najviac Müllera upútalo na víťaznom klipe je, že sa svojim poňatím maximálne odlíšil od všetkého. Či už od prihlásených klipov, ale dokonca aj od tých, ktoré mal počas svojej dlhoročnej kariéry. „Je to grafické dielo postavené na minimalizme, čo mám rád, práve preto ma tak zaujal,“ hovorí spevák.

Samotný autor víťazného videoklipu Ado Juráček o príprave hovorí: „Idea prišla hneď v prvej sekunde, ako som sa dozvedel o tejto súťaži, pretože to bolo štyri dni pred koncom. No a keďže som mal málo času, zvolil som najjednoduchšiu cestu.“ Svojim klipom sa chcel odlíšiť nielen od už vyrobených klipov Richarda Müllera, ale najmä väčšiny slovenských. „Chcel som sa vymaniť z konvencie hraných klipov. Vypočul som si skladbu, aby som vedel o čom je a geometriou som metaforizoval jej slová,“ vysvetľuje.

Hoci v čase nášho rozhovoru sa spevák s víťazom súťaže poznali osobne asi pol hodinu, preskočila medzi nimi tvorivá iskra. "Môžem len skonštatovať že Ado je veľmi sympatický a chytrý človek. Našu spoluprácu preto nechávam určite otvorenú, ak bude mať on záujem, tak ja s ním určite počítam,“ prezradil Richard Müller.

Na toto leto plánuje Richard Müller sériu koncertov na letných festivaloch, ktoré v minulosti nepatrili medzi jeho obľúbené koncertné zástavky. „V minulosti som ich odmietal, ale bolo to pre technické súvislosti. Radikálne som však tento názor zmenil a je to aj preto, že ľudia dnes už vedia väčšinu festivalov kvalitne zorganizovať,“ vysvetľuje. Počas tohto leta tak bude koncertovať takmer každý víkend.

Ako vidí spevák rozdiel medzi publikom? „Keď hrám samostatný koncert, tak mám istotu, že sú tam ľudia, ktorí prišli kvôli mne. Naopak na festivaloch je len určité percento, ktoré prišlo na moje vystúpenie. A vtedy je to lákavé ich „dostať“,“ prezrádza. Pri tejto príležitosti si spomenul na nedávny zážitok v Kežmarku, kde koncertoval na námestí. „Úvod bol pre drobné technické problémy posunutý o pol hodinu, keď sme začali hrať bolo ešte svetlo a atmosféra taká rozpačitá. Postupne sa to však zlepšovalo a skončilo to slávou. Vtedy je ten pocit ešte lepší, že ja som ten a my sme tí, ktorým sa to podarí spraviť...,“ dodáva Richard Müller.