Presunúť na hlavný obsah

„Princezná z Talentmánie“ Patrícia Janečková rozplakala porotu

Feminity

Má len 12 rokov, no jej dokonalý spev postavil porotu na nohy a dojal k slzám. Patrícia Janečková sa spevu venuje od 4 rokov, čaru opery podľahla keď mala 9. Ako vidí svoju budúcnosť „princezná z Talentmánie“, ktorá sa stala absolútnou víťazkou prvého semifinálového kola, prezradila pre FEMINITY.

„Opere by som sa chcela venovať celý svoj život,“ hovorí s nadšením len 12 ročná speváčka  Patrícia Janečková. Svojim čistým a bezchybným spevom nielen dojala porotu k slzám, ale i presvedčila divákov prvého semifinálového kola Talentmánie a stala sa suverénnou víťazkou nedeľňajšieho večera.

Zatiaľ čo jej rovesníčky počúvajú modernú hudbu a hitparádové hity, Patrícia trávi čas s najkrajšími opernými áriami. „Moja príprava začína rozospievaním, ktoré trvá okolo polhodiny a potom začínam s áriami. Podklad počúvam dookola a trénujem až kým to nie je dokonalé. Stáva sa, že jednu časť opakujem aj stokrát, kým nie som spokojná,“ prezradila pre FEMINITY. Okrem opery, ktorej čaru podľahla keď mala len 9 rokov, si rada vypočuje Michaela Jacksona, ABBU, Beatles či Whitney Houston. Aktuálne hity jej nič nehovoria.

Spevu sa venuje už od svojich štyroch rokov, no opera Rusalka spôsobila to, že sa začala aktívne zaoberať práve operným spevom. Doteraz si už zaspievala v Carmen, ale len v zbore, v jej obľúbenej opere Čarovná flauta spievala postavu jedného z troch chlapcov. Práve v Mozartovej klasike by si rada zaspievala úlohu Kráľovnej noci, ktorá patrí medzi jej najobľúbenejšie.

Hoci väčšina opier je v cudzom jazyku, Patrícia ovláda len slovenčinu a češtinu. „Učím sa síce aj po anglicky, ale zatiaľ mi to nejde,“ smeje sa. Árie sa trénuje tak, že si texty prepíše a naučí sa ich ako básničku. „O čom sú viem, pretože si vždy nájdem ku každej niečo na internete, aby som sa do jednotlivých postáv vedela vžiť,“ prezrádza.

Z operných dív sveta miluje Annu Netrebko a Editu Gruberovú, ktoré sú pre ňu veľkým vzorom. Rada by si zaspievala aj s Andreom Bocellim. Na otázku, ktorá operná scéna sveta ju láka, odpovedá okamžite: „Metropolitná opera v Sydney, Európa ma až tak neláka, keď tak, možno Paríž.“ Uvidíme – možno práve z Patrície vyrastá nová Anna Netrebko.