Presunúť na hlavný obsah

Garden párty v štýle Shakespearea

Zábava

Štýlovou garden párty na nádvorí bratislavského hradu a premiérou hry Oko za oko odštartoval už desiaty ročník mimoriadne úspešných Letných shakespearovských slávností. Počas úvodnej párty sa pozvaným hosťom predstavili nielen bytosti zo Shakespearovských hier, ale i umelci, ktorí počas desiatich rokoch na týchto párty účinkovali.

Množstvo známych osobností prijalo pozvanie na bratislavský hrad, aby sa stretli pri príležitosti začiatku jubilejného desiateho ročníka. Súčasťou večera bola aj premiéra komédie OKO ZA OKO v česko-slovenskom obsadení. Táto Shakespearova hra bola neuveriteľne moderná už v čase svojho vzniku úvahou o tom, ako čo najlepšie riadiť štát a jej aktuálnosť sa stále nestratila. V hlavných úlohách sa pod režisérskou taktovkou Michala Vajdičku predstavili herci Ivana Jirešová, Richard Stanke, Jakub Žáček, Dana Košická či Juraj Hrčka.

Desiaty ročník Letných shakespearovských slávností môžete navštíviť až do polovice augusta v Bratislave, Košiciach, Zvolene a Trenčíne. Predstavenia uvádzané v historických kulisách malebných hradov a open air priestorov dodávajú produkciám neopakovateľnú atmosféru. Pre divákov je každý deň po predstavení nachystaný mini darček v podobe limitovanej edície drobných predmetov s 10 vizuálmi hier hraných za 10 rokov. Jeden z divákov každý večer na konci predstavenia vyhráva hodnotnejší dar.

S myšlienkou Letných shakespearovských slávností prišiel ešte v roku 2000 známy slovenský herec Marián Zednikovič, ktorému sa zapáčili Letné shakespearovské slávnosti v Prahe počas jeho účinkovania. K jeho myšlienke sa hneď od začiatku pridala poisťovňa Generali Slovensko, vtedy ešte pod názvom Česká poisťovňa –Slovensko.

V roku 2001 sa hralo po prvý krát v Bratislave na nádvorí VŠMU predstavenie Skrotenie zlej ženy a Márna lásky snaha v českej produkcii. Ďalší rok sa slávnosti presunuli na Bratislavský hrad, kde bola uvedená hra Kráľ Lear a opäť aj predstavenie Márna lásky snaha. Rok 2003 priniesol nielen Hamleta, ale aj špeciálny projekt - hranie Kráľa Leara na Spišskom hrade. O rok neskôr si diváci mohli pozrieť hru Rómeo a Júlia.

V roku 2005 sa už slávnosti hrali celé tri týždne a vznikla aj prvá vlastná hra v slovenskej produkcii - Kupec Benátsky. Druhá vlastná slovenská produkcia - Ako sa Vám páči mala premiéru v roku 2006. Počas ďalšieho ročníka, v roku 2007, prebrala po Mariánovi Zednikovičovi funkciu riaditeľky festivalu a hlavnej producentky Janka Zednikovičová, ktorá prijala za spolu- producenta dovtedajšieho generálneho partnera poisťovňu Generali Slovensko (vtedajšiu Českú poisťovňu – Slovensko). Premiéru mala hra Sen noci svätojánskej.

V lete 2007 sa po prvýkrát Letné shakespearovské slávnosti predstavili aj v ďalšom slovenskom meste, v Košiciach. V roku 2008 bola po troch komédiách produkovaných na Slovensku uvedená tragédia Antonius a Kleopatra. Pokračovalo sa v hraní vo východoslovenskej metropole, čím definitívne vznikla nová tradícia festivalu. Minulý rok 2009 bola uvedená tzv. „prekliata hra“ Macbeth. Napriek celosvetovej finančnej kríze sa Letné shakespearovské slávnosti okrem Bratislavy a Košíc presunuli aj na nádherný zámok vo Zvolene.