Presunúť na hlavný obsah

PRÍRODNÉ SLADKÉ A LIKÉROVÉ VÍNA

Recepty

Vína so zvyškovým cukrom, pokiaľ ide o kombinovanie s jedlami, sa neprávom odsúvajú na vedľajšiu koľaj, a to aj napriek tomu, že do tejto skupiny patrí niekoľko najväčších svetových vín. Na mnohých jedálnych lístkoch prirodzene bez veľkého uváženia sekundujú husacej pečienke alebo dezertu. Jednoduché pravidlo „sladké k sladkému“ však vedie ku kulinársky uspokojivému výsledku len celkom výnimočne. Zvyčajne sa pri takýchto kombináciách nepresadí ani víno, ani jedlo.

Na rozdiel od takmer všetkých ostatných vín zohráva vôňa a arómy prírodne sladkého a likérového vína pri jedle len bezvýznamnú rolu. Prvoradou úlohou je dať k jedlu protiváhu pocitu sladkosti vína, ktorý sa prejaví najskôr na jazyku. Sladkú chuť vína však v jedle nemusí vždy vyvažovať iba cukor. Za protihráča cukru sa často výborne hodí predovšetkým soľ. Preto aj väčšina syrov, pokiaľ majú vysoký obsah tuku a intenzívnu arómu, oveľa lepšie harmonizuje so sladkými nuansami bieleho, nie červeného vína. Dôkazom toho je klasická dvojica Portské a Stilton. Polosuché, aromatické biele víno sa môže dokonale hodiť aj k ázijskej kuchyni, ktorej ostrosť nepripúšťa výrazné kyslé vína. Napokon je tu aj možnosť čeliť sladkej chuti vína tukom, tak ako je to pri kombinácii husacej pečienky a vína Sauternes.

Druhým takmer rovnako významným aspektom pri vyvažovaní sladkých chutí v kombináciách sladkého vína s jedlom je textúra vína. Jeho hustá či riedka konzistencia, ktorú v rozhodujúcej miere určuje cukor, glycerol a obsah alkoholu, sa musí hodiť k zvolenému jedlu. Čím je víno filigranskejšie, tým ľahšie by malo byť jedlo, s ktorým sa má podávať, čím je víno olejnatejšie, tým krémovejšie by malo byť jedlo. Rizling z hrozienkového výberu tak vynikajúco dopĺňa vlažný jablkový koláč z jemného cesta, kým Sauternes si zas výborne rozumie s lístkovým cestom plneným vanilkovým krémom.
Skutočnou výzvou sú také kombinácie jedál s prírodne sladkými a likérovými vínami, pri ktorých treba okrem základných chuťových línií a textúry brať do úvahy aj mnohoraké arómy týchto vín. Do prírodne sladkého vína sa dostávajú rozličné aromatické tóny, od pomarančovej kôry, manga a marhúľ až po dule, figy, hrozienka, med či karamel. Tu, samozrejme, mnoho závisí od odrody viniča, spôsobu výroby a veku vína.
Dobrým trikom sú vždy ovocné omáčky, ktoré slúžia ako aromatický most medzi vínom a jedlom. Dobré sladké vína by sa nikdy nemali podávať veľmi studené. Ak by napriek všetkému víno popri jedle pôsobilo prisladko, môžete chuťovú harmóniu ešte zachrániť tým, že ho o pár stupňov schladíte.