Presunúť na hlavný obsah

Nafotí Jan Saudek akty Richardovi Müllerovi?

Feminity

Jan Saudek a Richard Müller toho majú naozaj veľa spoločného. Okrem toho, že sú už mnoho rokov veľmi dobrými priateľmi ich spája aj to, že v tom čo robia sú skutočnými majstrami. Kontroverzný fotograf Jan Saudek sa práve preto stal krstným otcom Richardovej novej knihy fotografií a pre FEMINITY pri tej príležitosti prezradil aj to, že si vie už Müllera predstaviť, ako mu pózuje.

Novinka, ktorá sa najprv predstavila v Nemecku na knižnom veľtrhu, pod názvom Enter, prináša 300 fotografií, ktoré vytvoril spevák Richard Müller. Ako sám povedal, bolo veľmi ťažké vybrať tak málo z toho množstva, no spoločne s tímom ľudí sa mu to napokon podarilo.

Predslov k tejto unikátnej knihe napísal svetovo uznávaný fotograf Jan Saudek, ktorého s Richardom spája dlhoročné priateľstvo. „Mám ho veľmi rád a práve preto posledný z bozkov, ktorými som krstil knihu, patril Richardovi,“ prezradil Saudek. Pre bozk sa rozhodol najmä z dôvodu, že „poliať krásnu knižku lacnou lepkavou tekutinou, ktorej sa hovorí sekt, by nebolo vhodné a aj keby sme ju poliali trebárs šampanským Moet & Chandon za dvetisíc eur, tak by to bolo tiež blbé, takže bozk je lepší...“.

Rozdiel medzi fotografiami Richarda Müllera a Jana Saudeka je viditeľný už na prvý pohľad. Zatiaľ čo Müller nemá rád fotografovanie portrétov, Jan Saudek je povestný svojimi skvelými a kontroverznými aktmi. „Možno to veľa ľudí nevie, ale Richard mi v minulosti pózoval nahý aj s jednou slečnou, keď sa pripravoval obal na jeho platňu,“ hovorí Saudek. Fotografovi sa však výsledné dielo až tak nepáčilo a ako hovorí, Richard Müller mal vtedy nadváhu a ja neukážem fotografiu, ktorá by niekoho urážala alebo ponižovala. Ten negatív som preto aj zničil.

S odstupom času však možno podobná fotografia vznikne. „Teraz je Richard už taký „obludný“, že by to bolo zaujímavé. Viem si ho predstaviť v kombinácii s veľmi drobným dievčaťom... On ako má teraz tých 160 kíl, tak je taký – monštrózny – a to je už veľmi zaujímavé,“ prezrádza svoje plány Saudek. V roku 2000, keď vznikla spomínaná fotografia na album Richard Müller a hosté, bol Müller podľa Saudeka „ani ryba – ani rak“.

V knihe Enter je viac ako 300 fotografií rozdelených do tematických časti – Krajina krivých zrkadiel,  Paralelné svety, Ilúzie,  Blues v modrom, Ona,  Iba kone, Mestská rapsódia, Zakliati a Exit. Jan Saudek ju ako jeden z mála videl ešte pred vydaním a zaujala ho. Najviac mu utkvela v pamäti fotografia dievčaťa na schodoch v Paríži. „Pripomenula mi moje predchádzajúce milenky, ktoré boli z Francúzska. Hoci sa hovorí, že ženy z Paríža sú najkrajšie na svete, je to blbosť - najkrajšie sú Slovenky a maximálne ženy z Moravy,“ vyjadril poklonu expert na ženskú krásu Jan Saudek.