Presunúť na hlavný obsah

HRAJ O RESPIRÁTOR NA OCHRANU PRED VÍRUSOM CHRÍPKY H1N1!

Súťaže

Existujú tri vstupné cesty vírusov a baktérií do ľudského organizmu: dýchacie cesty, sliznice očí a povrch celého tela (pokožka). Na ochranu očí sa používajú utesnené ochranné okuliare, napr. 3M Fahrenheit,3M 2890. Na ochranu pokožky slúži jednorázový ochranný odev, napr. 3M 4560. Najvhodnejším spôsobom ochrany dýchacích ciest je respirátor. Napriek tomu však mnoho ľudí nesprávne používa na ochranu chirurgické rúšky.

Rozdiel medzi chirurgickou rúškou a respirátorom:

Chirurgické rúšky
- Nie sú navrhnuté na ochranu voči baktériam a vírusom.
- Sú navrnuté na to, aby pracovali zvnútra von, čiže chránia vonkajšie prostredie pred človekom, ktorý rúšku používa (napr. pacienta pri operácii). Filtračný materiál rúšky zachytáva len aerosóly, napr. pri kýchaní a kašli.
- Rúška nie je utesnená. Cez neutesnené okraje rúšky môžu baktérie a vírusy voľne preniknú do dýchacích ciest.


Respirátory
- Sú navrhnuté na ochranu voči baktériam a vírusom. Ich použitie na ochranu voči baktériám a vírusom je odporúčané Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO).
- Sú navrhnuté na to, aby pracovali zvonku smerom dovnútra, to znamená na ochranu užívateľa.
- Pri správnom nasadení dokonale tesnia okolo tváre, a tým zabraňujú prieniku baktérií a vírusov do dýchacích ciest užívateľa.
- Mali by sa používať podľa pokynov uvedených výrobcom.

Respirátory odporúčané na ochranu pred nákazou vírusom prasacej chrípky Proti nákaze vírusom prasacej chrípky sa odporúča použiť respirátory podľa EN149:2001 vo filtračnej triede FFP3 (maximálny povolený prienik dovnútra 2%) 3M respirátory triedy FFP3: typ 9332, 8835 a 1883 majú vďaka špeciálnemu filtračnému materiálu maximálny povolený prienik dovnútra len 0,02%!! Teda ich účinnosť je 99,98%. Majú ergonomický tvar pre vysoko komfortné nosenie a ľahké dýchanie a sú certifikované autorizovanou skúšobňou (značka CE).

Odporúčané hygienické zásady ochrany a prevencie: - dodržiavajte odstup / vzdialenosť pri osobnom kontakte - nepodávajte ruky - ruky si starostlivo umývajte a dezinfikujte - predmety s tvrdými povrchmi, napr. kľučky dverí, často umývajte bežnými čistiacimi prostriedkami - používajte respirátor - vyhnite sa priamemu dotyku povrchov slizníc (ústa, oči, nos) - pri kýchaní alebo kašli si zakrývajte nos a ústa - používajte papierové vreckovky na smrkanie - použité papierové vreckovky rýchlo a starostlivo zlikvidujte.

Súťažná otázka bola:

Akú účinnosť ochrany majú respirátory 3M triedy FFP3?
1. 99,98%
2. 90,79%
3. 95,00%

Správna odpoveď:
1. 99,98%

Výhercovia:
Michaela Michalčíková, Bratislava
Roman Farský, Bratislava
Lenka Zimová, Palárikovo

Súťaž prebiehala v termíne od 7.12. do 13.12.2009, výherca bude následne kontaktovaný telefonicky.

Gratulujeme!

Vaše FEMINITY.