Presunúť na hlavný obsah

O OBLEČENIE Z MEMBRÁNOVÝCH LÁTOK SA TREBA ŠPECIÁLNE STARAŤ

Súťaže

Či už radi lyžujete alebo podnikáte horské túry, nemali by ste podceňovať správne oblečenie. Ideálnou voľbou v takýchto prípadoch sú membránové látky, označované tiež ako funkčné látky alebo klíma látky. Aby si materiály uchovali svoje špeciálne vlastnosti, vyžadujú zvláštnu starostlivosť. Ako sa o ne treba starať? Prečítajte si a súťažte so spoločnosťou Miele o špeciálne pracie prostriedky - Impregnáciu v hodnote 15 eur, Šport a Outdoor, oba v hodnote 12 eur.

Membránové látky sa používajú predovšetkým na športové oblečenie a oblečenie pre voľný čas, aby sa nebránilo dýchaniu pokožky a nehrozilo tak prehriatie organizmu. Tým tieto textílie sprostredkovávajú za každého počasia príjemné pocity pri nosení. Jemná membrána môže mať približne až 1,3 mld. pórov na cm² a slúži ako tenká deliaca vrstva, ktorá umožňuje prepúšťanie vodnej pary, resp. potu zvnútra von, ale v opačnom smere nemá voda ani vietor šancu.

Oblečenie z týchto materiálov by ste mali prať pri teplote maximálne 40°C, ideálne v špeciálnom programe Outdoor, ktorým disponujú napríklad práčky Miele. Alternatívne však môžete použiť aj programy na jemnú bielizeň alebo syntetiku. Je nutné úplne vynechať aviváž, ktorá môže negatívne ovplyvniť funkčné schopnosti membrány. Nemenej dôležitá je voľba správneho pracieho prostriedku. Špeciálny prací prostriedok Miele Outdoor neobsahuje oproti bežným prostriedkom žiadne bieliace ani agresívne látky, tým nenarušuje membrány, naopak chráni farby a zachováva pôvodné funkčné vlastnosti textílií. Navyše je vhodný aj pre alergikov.
Po vypraní sušte textílie v sušičke ideálne v špeciálnom programe Outdoor. Ten vďaka presne stanovenej teplote, ktorá vyhovuje outdoorovým textíliám, vlákna vysuší obzvlášť šetrne a zachová funkčné vlastnosti vášho oblečenia.

Tip Miele
Starostlivosť o svoje outdoorové oblečenie doplňte priebežne impregnačným prostriedkom Miele.

Nové funkčné textílie sú výrobcom ošetrené impregnáciou, ktorá však nosením, používaním a praním postupne stráca svoju účinnosť. Impregnácia zabezpečuje, že textílie sú odolné voči vlhkosti, vetru a nečistotám. Ak je táto schopnosť narušená, povrchový materiál začne premokať a strácať svoju ochrannú funkciu. Prostriedok Miele Impregnácia obalí vlákna, čím zabezpečí ich odolnosť voči vode, vlhkosti a špine a vlákna si zachovávajú svoje funkčné vlastnosti (napr. priedušnosť a elasticitu). Nesprávnym ošetrením alebo nekvalitným impregnačným prostriedkom sa vlákna naopak zlepia a membrána stratí svoju funkčnosť.

Impregnujte v práčke a sušičke Miele
Program „Impregnácia“ maximalizuje účinok celého procesu a odstaví účinky vetra, vody a špiny na druhú koľaj. Po procese impregnácie usušte bielizeň v sušičke alebo ju vyžehlite, aby došlo k fixácii impregnačného prostriedku, čím sa výrazne predlžuje jeho účinnosť.
V prípade, že vaša práčka nedisponuje programom prania „Impregnácia“, je možné použiť aj iný prací program a pridať impregnačný prostriedok namiesto aviváže.

Tip Miele
Pokiaľ kvapky vody nevytvárajú na textílii perličky, je najvyšší čas na novú impregnáciu.


Hoci je potrebné poznať druhy textílii pred praním, nikdy netreba podceňovať etiketu na vnútornej strane oblečenia. Etiketa nás vždy rýchlo a stručne naviguje, keď si nie sme celkom istí, o aký druh látky ide, pri akej teplote a množstve vody ju treba prať, prípadne ako postupovať pri jej sušení.

 


Zapojte sa do súťaže so spoločnosťou Miele, odpovedajte na súťažnú otázku a traja z vás vyhrajú špeciálne pracie prostriedky: Impregnáciu v hodnote 15 eur, Šport a Outdoor - oba v hodnote 12 eur.

Súťažná otázka znie:

Čím sa líši prací prostriedok Miele Outdoor od bežných pracích prostriedkov?

1. vďaka bieliacim látkam odstráni aj odolné škvrny 
2. nenarušuje membrány a zachováva tak pôvodné funkčné vlastnosti textílií 
3. obaľuje vlákna, ktoré sa tak stávajú odolné voči vode, nečistote a vetru

 

Výhercami súťaže sa stali:

Ivana Mudroňová, Liptovský Mikuláš

Veronika Vodislavská, Veľký Krtíš

Dana Marčanová, Čadca

Blahoželáme!

Vaše FEMINITY.