Presunúť na hlavný obsah

SÚŤAŽ: O káve vieme všetko

Súťaže

Každá šálka kávy, ktorú držíte vo svojich dlaniach, skrýva dobrodružný príbeh. Začína ďaleko v exotických krajinách a na jeho konci je pôžitok, ktorý môže premeniť akúkoľvek chvíľu na skvelý okamih. Či už máme radi turka, espresso, kapučíno alebo uprednostňujete rýchlu nesku, rozmýšľali ste niekedy, čo sa skrýva za tajomstvom dobrej kávy? Kde a ako sa pestuje? A ktorý druh je najlepší? Odpovede na tieto otázky a ešte omnoho viac vám prezradí kávový špecialista a riaditeľ nákupu kávy spoločnosti Tchibo, Andreas Christmann.

„Tchibo venuje veľa pozornosti pôvodu kávy. V kategórii prémiových zrnkových káv Tchibo Exclusive Origins, ktoré si priamo na váhu môžete zakúpiť v Tchibo obchodoch v Bratislave či v Košiciach, máme ohromné spektrum originálnych druhov káv z celého sveta“, hovorí Andreas Christmann. Ten behom svojich ciest do krajín pôvodu hľadá stále novú kávu a dodávatelia, obchodní zástupcovia aj pestovatelia kávy ho na zaujímavé pestovateľské oblasti upozorňujú. „S týmito partnermi spolupracujeme dlho a oni už presne vedia, čo spoločnosť Tchibo hľadá. Napriek tomu však väčšinu nápadov na vytváranie káv jediného pôvodu – káv z jedinej pestovateľskej oblasti – máme my sami“, prezrádza kávový odborník. Behom spontánneho vzorkovania na kávovej plantáži Andreas Christmann napríklad objavil raritu z Papua Novej Guiney. V Guatemale zase existuje región Huehuetenango, odkiaľ Tchibo získava svoju kávu Tchibo Exclusive Origins Guatemala Medium s vôňou exotického korenia, ktorú jej dáva vulkanická pôda guatemalských výšin. Káva môže mať rozmanité množstvo chuťových aj aromatických vlastností, závislých od miesta pôvodu kávových zŕn, ich kvalite, odrode i konkrétneho zberu. Rozhodujúci je takisto spôsob spracovania zelenej kávy, spôsob praženia kávových zŕn a samozrejme aj receptúra, vďaka ktorej získava káva požadovaný chuťový profil a svoju jedinečnosť.


„Chuť a vôňa kávy závisí najmä od toho, kde sa pestuje. Čím je nadmorská výška vyššia, tým je káva aromatickejšia. Tiež závisí od toho, z ktorej z dvoch najčastejších odrôd káva je - či Arabika, alebo Robusta,“ vysvetľuje A. Christmann. Hlavným rozdielom medzi týmito dvomi druhmi kávy je ich chuťový profil. Arabika je jemnejšia, obsahuje iba polovičné množstvo kofeínu v porovnaní s Robustou a má výnimočne výraznú arómu. Má mierne kyslastú chuť. Robusta je oproti tomu silnejšia a výraznejšia, vďaka vyššiemu obsahu kofeínu je povzbudzujúcejšia a je jemne horkastá. „Obidva druhy kávy sa pestujú v odlišných oblastiach. Robusta rastie v tropických rovinatých oblastiach, Arabike sa darí skôr v chladnejších, vyššie položených oblastiach. Káva typu Robusta je veľmi obľúbená práve na Slovensku, ale napríklad aj vo Francúzsku alebo v Taliansku."

Aj dnes je kombinovanie rôznych druhov arómy vysokým umením a tajnou vedou. Dobrá zmes je založená na vedomostiach skúseného kávoznalca a nesie jeho osobný rukopis. Do priestorov, v ktorých zmes vzniká, nemá prístup nikto, okrem týchto majstrov. Len ten najlepší dokáže svojim nosom, ústami a inštinktom rozpoznať tajomstvo všetkej kávy na svete - dokonca odhalia ešte viac, než by dokázal počítač v laboratóriu. Dokáže určiť odrodu, krajinu pôvodu i plantáž a v prípade, že má pred sebou vrecko akejkoľvek kávy, okamžite odhalí všetky jej tajomstvá.

Štýlový kávovar Cafissimo od spoločnosti Tchibo získava:

  • Beáta Vietoriszová, Komárno

Súťažná otázka znela:
Ako sa volá štýlový kávovar Tchibo?
1) Cappucino
2) Cafissimo
3) Forte

Správna odpoveď bola 2) Cafissimo