Presunúť na hlavný obsah

Ako chrániť citlivú pokožku a čo so znamienkami?

Poradňa krásy

FEMINITY vám ponúka novú poradňu! Ak máte akýkoľvek problém, ktorý sa týka vašej kože - neváhajte a konzultujte ho s dermatologičkou. Na vaše otázky bude odpovedať MUDr. Michaela Blaško, PhD. Dnes sa dozviete, ako na citlivú pleť a čo s materskými znamienkami.

OTÁZKA: Mám citlivú pokožku. Ako si ju mám správne ochrániť pri týchto výkyvoch počasia?

Citlivá pokožka je taká, ktorá reaguje senzitívne, hyperreaktívne na podnety, ktoré normálna koža vníma bez ťažkostí. Môže ju podráždiť príliš suchý vzduch, klimatizovaný vzduch, UV lúče, kozmetické prípravky, ale aj konzumácia niektorých potravín, ovocia, prípadne kontakt so vzdušnými alergénmi v exponovanom období. Niekedy reaguje nadmerným, neprimeraným spôsobom aj bez zjavnej príčiny. podráždiť sa môže aj z psychologických príčin. takáto koža sčervená, pichá, páli, napína sa.
 
Pri výkyvoch počasia je citlivú pokožnu potrebné chrániť používaním kozmetiky určenej na citlivú pleť- bez parfumácie, bez parabénov, bez
farbív, dôkladne ju vyčistiť, odlíčiť, ráno nakrémovať hydratačným krémom,večer výživným. Ráno nevychádzať z domu bez použitia krému s ochranným UV faktorom určeným pre citlivú, intolerancnú pleť.
 
OTÁZKA: Mohlo sa mi stať, že som "prešvihla" termín na vybratie znamienok?
 
Termín na vybratie znamienok snáď ani nie je možné "prešvihnúť". Keďže žijeme v zemepisnom pásme so striedaním ročných období, odporúča sa tieto zákroky presúvať do obdobia s najnižším množstvom slnečného žiarenia, t.j. na jeseň, zimu a jar.

V prípade, ak človek dodržiava pravidlá po zákroku, či už chirurgickom alebo laserovom a dôkladne sa chráni pred UV žiarením, dodržiava hygienu, je možné znamienka odstrániť aj v letnom období. Nie je dobré, ak sa jedinec zvýšene potí, lebo aj tento faktor, rovnako ako pôsobenie UV lúčov, môže ovplyvniť proces hojenia.

---

MUDr. Michaela Blaško, PhD.

V odbore dermatovenerológia pracuje od roku 2004, kedy nastúpila na Dermatovenerologickú kliniku Univerzitnej nemocnice v Bratislave. Počas prvých 4 rokov sa venovala predovšetkým lekárskej mykológii, z ktorej získala doktorát po obhájení dizertačnej práce v roku 2009. V roku 2008 absolvovala špecializačnú skúšku - EU atestáciu v odbore Dermatovenerológia. Okrem všeobecnej dermatológie sa venuje aj estetickej medicíne. Zároveň je ambasadorkou značky Dove na Slovensku.