Presunúť na hlavný obsah

Joanne Rowling

spisovateľka
Joanne Rowling

Joanne Rowling

spisovateľka
Miesto narodenia:
Yate, Bristol, Veľká Británia
Partner/ka:
Dr. Neil Murray
Rodinný stav:
vydatá
Vek:
58
Znamenie:
lev
Povolanie:
spisovateľka
Osobný web:
www.jkrowling.com

Detstvo a štúdium


Narodila sa v Chipping Sodbury, Gloucestershire, neskôr sa s rodičmi a sestrou presťahovali do Winterbourne v Bristole a nakoniec do Tutshillu. Navštevovala Wyedeanskú strednú školu.
Na naliehanie rodičov začala na vysokej škole študovať francúzštinu, čo neskôr označila za životnú chybu. Po ročnom pobyte, ktorý strávila v Paríži, sa vrátila do Anglicka a pracovala hlavne pre spoločnosť „Amnesty International“.
V roku 1990 jej mama podľahla dlhotrvajúcej skleróze.

Kariéra


Nápad napísať príbeh o čarodejníckom učňovi jej skrsol v hlave počas cesty vlakom z Manchestru do Londýna. Na konečnej zastávke už mala vymyslené všetky postavy a základy prvého diela „Harry Potter a kameň mudrcov“.
Presťahovala sa do Portugalska, aby tu učila angličtinu, tu sa zoznámila s portugalským televíznym reportérom Jorgem Arantesom, vydala sa zaňho a v roku 1993 sa im narodila dcéra Jessica Rowling Arantes.
O dva roky sa však rozviedli a spolu s dcérou sa vrátila do Edinburghu. V tom čase bola nezamestnaná, začala pracovať na prvom dieli o Harrym Potterovi. Príbehy o Harrym Potterovi jej priniesli medzinárodný úspech a slávu.
V januári 2004 magazín Forbes odhadol jej majetok na 576 miliónov dolárov. Stala sa prvým dolárovým miliardárom, ktorý získal svoje bohatstvo písaním kníh. Finančne je na tom lepšie ako samotná britská kráľovná Alžbeta II. V súčasnosti je najbohatšou ženou v Británii.
Od roku 2001 sa začali filmovo spracovávať všetky knihy zo sedemdielnej ságy, pričom posledný diel filmoví tvorcovia rozdelili na dve časti.