Presunúť na hlavný obsah

Vladimír Putin

politik, ruský prezident

Vladimír Putin

politik, ruský prezident
Miesto narodenia:
Leningrad, ZSSR
Partner/ka:
Ljudmila Putina
Rodinný stav:
ženatý
Vek:
71
Znamenie:
váhy
Povolanie:
politik, ruský prezident
Osobný web:
www.vladimirputin.com

Štúdium

Študoval na právnickej fakulte Leningradskej štátnej univerzity. V roku 1975 úspešne ukončil vysokú školu. Hneď po skončení nastúpil do KGB, kde pôsobil predovšetkým ako agent v Nemeckej demokratickej republike. V roku 1990 sa opäť vrátil do Ruska, kde zaujal miesto zástupcu rektora na Petrohradskej univerzite.

Kariéra

Od roku 1985 Putin slúžil v Drážďanoch, vo vtedajšom Východnom Nemecku ako legálny pracovník sovietskej vonkajšej rozviedky. V roku 1990 pracoval na leningradskom magistráte.

Spolupráca s primátorom Anatolijom Sobčakom priniesla Putinovi ovocie a v roku 1996 si ho všimli aj v Moskve. Ďalších niekoľko rokov budúci prezident zastával viaceré významné funkcie, až sa nakoniec v lete 1998 stal riaditeľom nástupkyne KGB - Federálnej Bezpečnostnej Služby.

Keď v auguste roku 1999 donútil Sergeja Stěpašina k odchodu z premiérskeho kresla, nastúpil na jeho miesto Vladimír Putin. Ten sa veľmi rýchlo zorientoval a vďaka proklamácii tvrdého postupu proti Čečencom si získal veľké sympatie ruského národa. A tak, keď Jelcin v posledný deň roku 1999 abdikoval, zanechal Putina ako horúceho kandidáta na prezidentské kreslo.

Putin očakávania splnil a vo voľbách, konaných 26. marca 2000, získal takmer 53% hlasov. 7. mája prebehla inaugurácia. Putin sa v prezidentskom úrade osvedčil a ukázal sa ako tvrdý politík, pritom však ochotný ku kompromisu. Jeho prezidentské pôsobenie trvá dodnes.