Presunúť na hlavný obsah

Jean-Paul Belmondo

herec
Jean Paul Belmondo

Jean-Paul Belmondo

herec
Miesto narodenia:
Neuilly-sur-Seine, Francúzsko
Rodinný stav:
rozvedený
Vek:
91
Znamenie:
baran
Povolanie:
herec

Destvo a štúdium


Jeho otec pochádzal zo Sicílie, mama sa kvôli rodine vzdala kariéry akademickej maliarky. Starší brat Alain sa stal riaditeľom produkčnej firmy a sestra Muriel sa presadila ako tanečnica.

V mladosti sa venoval rôznym športom, vynikal najmä v boxe. Od 50. rokov začal pôsobiť v divadelných súboroch, zájazdových súboroch a v divadle Marigny. Vyštudoval parížske konzervatórium.

Kariéra


Úloha v krátkom snímku Jeana Luca Godarda „Charlotta a jej chlapec“ odštartovala jeho ďalšie účinkovanie v Godardových celovečerných filmoch. Posmešným pohľadom, aký sa zráčil v jeho pochudnutej tvári s výraznými perami a boxerským nosom, dokázal s mimickou strohosťou prejavovať nielen cynické pohŕdanie a svetácku ľahkovážnosť, ale vyjadroval ním aj dobrosrdečnú chytráckosť, úprimnú radosť a zmysel pre humor. Aj keď svojim zjavom nepredstavoval typ romantického krásavca, temperamentom, mužnosťou a citlivou dušou si podmanil divákov po celom svete.

Medzi jeho najznámejšie filmy patria „Veselá Veľká noc“, „Zviera“, „Cartouche“, „Manželia z roku dva“ a mnoho iných. Prejavil sa aj ako literárny autor, napísal svoje pamäte „Tridsať rokov a dvadsať päť filmov“ a predhovor k súboru básní Arthura Rimbauda.