Presunúť na hlavný obsah

Ursula Andress

herečka
Ursula Andress

Ursula Andress

herečka
Miesto narodenia:
Ostermundigen, Švajčiarsko
Rodinný stav:
rozvedená
Vek:
88
Výška:
168 cm
Miery:
90-60-90
Znamenie:
ryby
Povolanie:
herečka

Zaujímavosť


Je švajčiarska herečka, majiteľka Zlatého glóbusu a sex symbol 60-tych rokov 20. storočia. Preslávila ju úloha Bond girl Honey Rider v prvej oficiálnej bondovke z roku 1962.

Narodila sa švajčiarke Anny a nemeckému diplomatovi Rolfi Andressovcom. Otca z politických dôvodov neskôr zo Švajčiarska vyhostili. Má štyri sestry a jedného brata. Hovorí plynule po anglicky, francúzsky, nemecky a taliansky. Študovala v Berne a Ženeve. Začínala ako modelka v Paríži.

Prvú filmovú úlohu získala v Taliansku. V Spojených štátoch ju niektorí označovali za druhú Marlene Dietrichovú.

V roku 1957 mala svadbu s americkým hercom Johnom Derekom, ktorý jej pomohol v kariére. Po deviatich rokoch sa však rozviedli.

V roku 1962 získala svoju najslávnejšiu rolu Honey Rider v prvej oficiálnej bondovke Dr. No, ktorá jej zaistila slávu. Dabovaná bola herečkou Nikki van der Zylovou. Za túto úlohu získala Zlatý glóbus ako Objav roka (1964).

Pokračovala v práci s Frankom Sinatrom a Deanom Martinom na filme Four for Texas (1963). V snímke Muž z Honkongu (1965) sa zoznámila s Jeanom-Paulom Belmondom a nasledoval ich milostný vzťah. V roku 1965 nafotila pre časopis Playboy sériu nahých snímkov.

V roku 1967 sa objavila v ďalšej bondovke, tentokrát neoficiálnej Royale, kde si zahrala Bond girl Vesper Lyndovú. Na natáčaní Clash of the Titans (1981) sa zoznámila s mladším kolegom Harrym Hamlinom. S Harrym počala syna Dimitrijho.

Magazine Empire ju v roku 1995 zaradil medzi „100 najväčších sex symbolov histórie filmu“.

Jej životnými partnermi boli tiež Marlon Brando, James Dean a Lorenzo Rispoli.