Presunúť na hlavný obsah

Ethan Hawke

herec

Ethan Hawke

herec
Miesto narodenia:
Austin, Texas, USA
Partner/ka:
Ryan Shawhughes
Rodinný stav:
ženatý
Vek:
53
Znamenie:
škorpión
Povolanie:
herec

Kariéra



V 14 rokoch požiadal Ethan svoju matku, aby mohol ísť na castingový pohovor do New Yorku. Vďaka nemu získal úlohu vo svojom filmovom debute, sci-fi snímke Bádatelia (Explorers, 1985), kde hrá jednu z hlavných rolí vedľa Rivera Phoenixa. Cez priaznivý ohlas kritiky nebol film o cestovaní trojice mladých chlapcov do nekonečného vesmíru kasovým úspechom, ale všetci mladí herci ukázali talent, ktorého si všimol nejeden producent alebo režisér.
V roku 1989 bol obsadený do role syna v komediálnej dráme DAD, vedľa Jacka Lemmona a Teda Dansona. Odniesol si vďaka tomu nomináciu na cenu za najlepší herecký výkon vo vedľajšej úlohe pre mladého herca, čo pomohlo jeho sebadôvere. Potom prišla rola, ktorá znamenala veľký prielom, ponuka na vedľajšiu úlohu v snímke Spolok mŕtvych básnikov (DEAD POETE SOCIETY, 1989), ktorú režíroval Peter Weir.



Ethan získal príležitosť získať skúsenosti od oceňovaného Roberta Williamsa a stretnúť sa s ďalšími talentovanými mladými hercami, medzi ktorými bol najviac výrazný Robert Sean Leonard. Mladí herci boli obdivovaní divákmi i kritikou, ktorá v recenziách dávala na obdiv spokojnosť a zárobok 235 miliónov dolárov zostáva dodnes najväčším Ethanovým kasovým úspechom.



Úspech filmu mu priniesol nielen slová chvály, ale aj veľký počet ponúk. Trochu prekvapivo potom prijal ponuku na svoju prvú hlavnú úlohu v snímke Biely tesák (WHITE FANG, 1991). Nasledoval chválený vojnový film Hliadka v Ardenách a ALIVE, 1993, čo bola ďalšia adaptácia knihy, tentoraz spisovateľa Piersa Paula Ready z roku 1974.



Potom sa Ethan začal venovať jemu blízkej problematike, Generácia X a zahral si v dráme s názvom REALITY Bíteš, 1994. Ako grobiansky dedinčan Troy slávil Ethan svoj ďalší úspech u kritiky, ale snímok inak nabitý budúcimi hviezdami ako Winona Ryder, Ben Stiller alebo Reneé Zellweger neoslavoval u divákov taký úspech, aký očakávalo štúdio. V tom istom roku režíroval Ethan svoj prvý videoklip a skladbu "Stay (I Missed you)" od Lisy Loeb.

Ocenenia



2007 - Gotham Awards - Najlepšie herecké obsadenie - Ako diabol zistí, že si mŕtvy.

Zaujímavosti



• Ethan hovorí plynule nemecky a francúzsky, hrá na klavír, trúbku a husle.

• Je fanúšik skupiny Guns N 'Roses, tímu NBA New York Knicks, demokrat a podporuje Baracka Obamu.

• Jeho matka je prísna vegetariánka, aktivistka v boji za práva zvierat, a v súčasnosti pracuje ako charitatívna pracovníčka.

• Jeho blízkym priateľom z detstva je režisér Bryan Singer a počas svojej filmovej kariéry sa najviac spriatelil s Robertom Seanom Leonardom, Frankom Whaleyem, Steve Zahn, Catalinou Sandino Moreno a už zosnulým River Phoenix.

• Kvôli ročnej pauze po snímke TRAINING DAY (2001), ktorú si Ethan vybral pre dokončenie svojho druhého románu, odmietol rolu agenta FBI Willa Grahama v snímke po predchádzajúcom deji Mlčanie jahniat, RED DRAGON (2002).

• V máji 2004 bol vo svojom rodnom meste uvedený do Siene slávy texaského filmu.

• Ethan vlastní malý ostrov v Tracadie, Novom Škótsku, ale žije v New Yorku v Chelsea, časti Manhattanu.