Presunúť na hlavný obsah

Matt Dillon

herec

Matt Dillon

herec
Miesto narodenia:
New York, USA
Partner/ka:
Brooke Shields
Vek:
60
Výška:
183 cm
Znamenie:
vodnár
Povolanie:
herec

Kariéra



Ako štrnásťročný študent Hommocks Junior High School bol objavený známym hľadačom talentov Viceom Ramosom pre film o delikventnej mládeži Cez mieru (r. J. Kaplan), v ktorom sa predstavil ako vodca party, Richie White.



Pred filmovou kamerou sa presadil najmä rolami citovo frustrovaných mladíkov z malomesta, ktorí sa snažia svoje slabosti a komplexy zastierať agresívnym správaním. Svojimi povahovými črtami, konaním a osudom títo hrdinovia v mnohom pripomínajú niekdajších rebelov bez príčiny, aké v polovici 50. rokov stelesňovali James Dean a Marlon Brando.



Popularitu mu priniesli predovšetkým tri postavy, ktoré vytvoril vo filmových adaptáciách autobiografických románov Susan Eloise Hintonové, v ktorých je zobrazená atmosféra oklahomského mestečka Tulsa na počiatku 60. rokov: titulný hrdina snímky Tex (r. T. Hunter), vodca gangu mladistvých Rusty James v dráme Dravé ryby (r. FF Coppola) a Dallas Winston v Outsider (r. FF Coppola). Zo stereotypu mladých rebelov sa pokúsil vymaniť úlohou profesionálneho hráča kociek JC Cullena v dráme Veľké mesto (r. B. Bolt).



Veľmi pôsobivú kreáciu predviedol v postave vodcu skupiny narkomanov Boba, ktorý s ďalšími kumpánmi vykráda lekárne, aby zo zúfalstva uspokojil svoje potreby, v psychologickej krimidráme podľa románu Jamesa Foglea, Narkomani (r. G. Van Sant). Matt Dillon preukázal aj komediálne nadanie v úspešných filmoch Svadba naruby a Niečo na tej Mary je. V roku 1985 debutoval v divadle po boku Wesleyho Snipesa a Ving Rhames v broadwayskej inscenácii hry Johna Pielmeiera, Chlapci zimy.