Presunúť na hlavný obsah

Brooke Shields

herečka, supermodelka

Brooke Shields

herečka, supermodelka
Miesto narodenia:
New York
Partner/ka:
Matt Dillon
Vek:
58
Znamenie:
blíženci
Povolanie:
herečka, supermodelka

Štúdium



V rokoch 1983 až 1987 prerušila svoju hereckú kariéru, aby mohla vyštudovať Francúzsku literatúru na univerzite v Princetone.

Kariéra



Modeling


S kariérou modelky začala Brooke už v roku 1966, vo veku 11 mesiacov, keď bola jej snímka od amerického fotografa Francesca Scavulla použitá v reklamných materiáloch na mydlo Ivory Soap. Po tejto snímke sa stala detským modelom pre agentku Eileen Ford, ktorá vďaka Brookinej úspešnej kariére nazývala generáciu detských tvárí, ktoré v tomto období menežovala, pomenovaním Shields.


Brooke sa v roku 1980 ako 14-ročná stala najmladšou modelkou, ktorej fotografia bola zverejnená na titulnej stránke prestížneho módneho časopisu Vogue.
Dňa 9. februára 1981 bol v TIME zverejnený článok, v ktorom bol jej denný zárobok odhadovaný na 10 000 dolárov. Fotografie Brooke Shields sa na obálkach Vogue objavili v priebehu roku 1983 trikrát.



Film


Prvou dôležitou filmovou rolou Brooke Shields bola postava dievčatka, ktoré žilo vo verejnom dome, ktorú hrala vo filme Pretty Baby z roku 1978. Film bol plný nahých scén. Keď sa dostával do kín, Brooke mala dvanásť rokov, je teda viac než pravdepodobné, že pri nakrúcaní mohla mať iba jedenásť a v tomto období vznikali narážky o tom, že vlastne ide o detskú pornografiu.
Po snímke Pretty Baby nasledoval v roku 1979 ďalší film, s názvom Wanda Nevada, ktorý bol o niečo menej kontroverzný, ale zároveň bol aj menej úspešný.


Najúspešnejším a najslávnejším filmom s Brooke Shields je počas dvoch desaťročí snímka Modrá lagúna z roku 1980 a romantická dráma režiséra Franca Zeffirelliho s názvom Endless Love. V rokoch 1981 až 1984 patrila Brooke medzi najobľúbenejších detských hercov a bola štvornásobnou víťazkou v tejto kategórii v ankete People's Choice Award.


Shields si zahrala aj na divadelných doskách, častejšie v muzikáloch, na Broadwayi napríklad na predstaveniach Pomáda, Kabaret, Wonderful Town a Chicago. V muzikály Chicago vystúpila aj v londýnskom West Ende.