Presunúť na hlavný obsah

Tom Brady

Hráč amerického futbalu
Tom Brady

Tom Brady

Hráč amerického futbalu
Miesto narodenia:
San Mateo, Kalifornia
Partner/ka:
Gisele Bündchen
Rodinný stav:
ženatý
Vek:
46
Výška:
193 cm
Váha:
103 kg
Znamenie:
lev
Povolanie:
Hráč amerického futbalu

Zaujímavosť



Celým menom Thomas Edward "Tom" Brady sa narodil v San Mateo v Kalifornii. Je quarterbackom klubu New England Patriots v NFL. Hral za univerzitu v Michigane a v roku 2000 bol draftovaný v šiestom kole tímom Patriots.

Dvakrát vyhral cenu za najužitočnejšieho hráča (z anglického MVP=Most Valuable Player)

Tom je držiteľom NFL rekordu za najviac touchdownových prihrávok v jednej sezóne a má šiesty najväčší pomer dobrých prihrávok (93,3) zo všetkých quarterbackov s aspoň 1500 prihrávkovými pokusmi v kariére. Spolu so svojím tímom vytvoril NFL rekord za najdlhšiu sériu bez prehry (21 víťazstiev) v sezónach 2003-2004.
V roku 2005 ho americký prestížny športový magazín Sports Illustrated menoval športovcom roka, v 2004 a 2007 vyhral toto ocenenie podľa magazínu The Sporting News a v 2007 ho vyhral aj podľa známej novinárskej agentúry Associated Press ako druhý hráč amerického futbalu v histórii (prvý bol Joe Montana v 1990).

Brady je držiteľom viacerých rekordov v rámci jedinej sezóny. Medzi najznámejšie patria: najviac touchdownových prihrávok v regulérnej sezóne (50), najväčšie percento víťazstiev v prvých 100 hrách (76 výhier) spomedzi všetkých quarterbackov v histórii, najdlhšiu sériu hier s aspoň tromi touchdownovými prihrávkami (10 hier), najviac prihrávok v Super Bowle a mnoho iných.
Tom Brady je zaradený do prvej desiatky najlepších quarterbackov v histórii.